FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Postoje potencijali za jaču suradnju Hravtske i Novog Zelanda

Autor: tper
ZAGREB, 1. veljače 2013. (Hina) - Postoje značajni potencijali i mogućnosti za unapređenje i povećanje poslovne suradnje između Hrvatske i Novog Zelanda, posebice u energetici, pomorskom i zračnom prometu, istaknuto je danas u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) na seminaru "Kako poslovati s Novim Zelandom".

U jačanju gospodarske suradnje važnu ulogu trebala imati i hrvatska dijaspora, istaknula je direktorica Sektora za međunarodne odnose HGK Sunčanica Skupnjak Kapić.

Očekujemo plodan dijalog te upoznavanje s mogućnostima za poslovnu suradnju i investiranje između Novog Zelanda i Hrvatske, naglasio je veleposlanik Novog Zelanada u Rimu Trevor Donald Matheson koji također ističe kako je u tom procesu iznimno značajna uloga hrvatske dijaspore, koja u Novom Zelandu dostiže i do 100.000 stanovnika.

Na skupu je istaknuta i suradnja u području turizma, uz napomenu kako hrvatski građani za ulazak u Novi Zeland trebaju imati vizu, dok Novozelanđani ne trebaju vizu za ulazak u Hrvatsku.

Veleposlanik Matheson najavio je mogućnost promjene u viznim režimu za hrvatske građane koji putuju u Novi Zelend.

Suradnja dviju zemalja perspektivnija je na području pomorske industrije, odnosno marina i povezanosti luka, u turizmu, izvozu etno-proizvoda.

Na seminaru, na kojem je sudjelovalo dvadesetak predstavnika državnih institucija i tvrtki kao što su Dok-Ing, Kordun, Technomedika, Podravka, Luka Rijeka, Franck, Neva - Atlantic grupa, Agrokor, Medical-Intertrade, Atlas, istaknuto je kako je početkom 2013. iskazan interes novozelandske tvrtke Foodstuffs (Wellington) Co-operative Ltd. za uvoz hrvatskih proizvoda u Novi Zeland. Riječ je o robi široke potrošnje koja se prodaje u supermarketima, uključujući prehrambene i neprehrambene proizvode, a trenutno se ispituje interes hrvatskih tvrtki.

Predstavnici Novog Zelanda, zemlje koju je Forbes lani uvrstio na prvo mjesto liste "The best country to do business in", istaknuli su kako je godišnji rast BDP-a te zemlje lani iznosio 3,1 posto.

Vanjskotrgovinska razmjena Novog Zelanda je uravnotežena i iznosi 37 milijardi američkih dolara izvoza, a na toj je razini i uvoz. Bliske gospodarske odnose Novi Zeland razvija s Australijom, a s Kinom od 2008. godine ima sklopljen ugovor o slobodnoj trgovini, o čemu pregovora i s Indijom.

Gospodarske grane značajne za Novi Zeland su energetika, osobito obnovljivi izvori energije, pomorski i zračni međunarodni prijevoz, te, kako je istaknuto, ima razvijenu prehrambenu i drvnu industriju, razvija biotehnologiju, farmaceutiku, brodogradnju i proizvodnju opreme za brodove, medicinsku tehnologiju te informatičku opremu u zdravstvu, a ima i snažan bankarski sektor.

(Hina) xtp ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙