FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: očekuje se trgovanje slično jučerašnjem

Autor: scvi
NEW YORK, 31. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Na Zagrebačkoj burzi očekuje se danas trgovanje slično jučerašnjem, jer većina investitora nije sklona povlačiti znatnije poteze uoči početka sezone objave financijskih izvješća domaćih kompanija.

Svih 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobexi su jučer oslabili, drugi dan zaredom. Crobex se spustio 0,15 posto, na 1.894 boda, a Crobex10 0,31 posto, na 1.063 posto.

Indeksi su i dalje na putu najbolje siječanjske izvedbe u povijesti Zagrebačke burze. Crobex je zasad u plusu 8,9 posto, a Crobex10 9,5 posto.

Redovni promet dionicama dosegnuo je jučer gotovo 15 milijuna kuna, te je bio otprilike 3,5 milijuna veći nego prethodnog trgovinskog dana.

„Na domaćem tržištu danas očekujem sličnu situaciju kao i jučer. Čini se da se u investitore polako uvukla nervoza, ponajprije zbog visokih razina burzovnih indeksa i početka objave financijskih izvješća kompanija za zadnje lanjsko tromjesečje“, kaže Tamas Nagy, broker u Erste & Steiermaerkische bankci.

Kako dodaje, Crobexi su jučer dan proveli u nešto većem minusu, no pred kraj trgovanja gubitci su smanjeni.

Milijunski prometi ostvareni su dionicom Leda, pri čemu joj je cijena stagnirala na 7,700 kuna, te dionicom HT-a, čija je cijena oslabila 0,75 posto, na 218,46 kuna.

Ostalim dionicama trgovanje je bilo slabašno.

„Slabo trgovanje ostalim izdanjima ukazuje da većina investitora čeka s eventualnom reakcijom na tržištu. U kojem će smjeru tržište dalje ići puno ovisi o poslovnim rezultatima kompanija. A uzmemo li u obzir situaciju kakva je bila u gospodarstvu krajem prošle godine, očekivanja nam nisu velika“,“, ističe Nagy.

Jutros je Đuro Đaković Holding izvijestio da lani ostvario neto dobit od 1,9 milijuna kuna, što je smanjenje u odnosu na godinu ranije, kada je dobit iznosila 4,3 milijuna kuna.

Ukupni prihodi dosegnuli su 243,8 milijuna kuna i bilježe rast od 183,3 posto, no porasli su i ukupni rashodi i to za 204 posto, na 240,7 milijuna kuna.

Na svjetskim burzama, pak, investitore je zabrinuo neočekivani pad aktivnosti u najvećem svjetskom gospodarstvu u zadnjem lanjskom tromjesečju.

U razdoblju od listopada do prosinca američki bruto domaći proizvod (BDP) pao je za 0,1 posto na godišnjoj razini, nakon rasta za 3,1 posto u prethodnom tromjesečju. To je najgori rezultat od drugog kvartala 2009. kada je završila recesija. Ekonomisti su procjenjivali rast aktivnosti za 1,1 posto.

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica pale, tako da je Dow Jones indeks oslabio 0,32 posto, na 13.910 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,39 posto, na 1.501 bod, a Nasdaq indeks 0,36 posto, na 3.142 boda.

Na azijskim i europskim burzama jutros se trguje oprezno.

„S obzirom na najviše razine pojedinih burzovnih indeksa u zadnjih pet godina, investitori su sve nervozniji. Dodatno, jučer ih je neugodno iznenadio pad aktivnosti u zadnjem lanjskom tromjesečju, a predsjednik Feda Ben Bernanke najavio je da neće biti daljnjih popuštanja monetarne politike. Potreban je neki snažan katalizator da bi se tržišta pokrenula u jednom ili drugom smjeru“, zaključuje Nagy.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙