FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: oprez na azijskim burzama, euro iznad 1,35 dolara

Autor: scvi
TOKIO, 31. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Na azijskim se burzama jutros trguje oprezno jer je ulagače pokolebao neočekivani pad američkog gospodarstva, dok se nakon obećanja Feda da će nastaviti voditi popustljivu monetarnu politiku tečaj eura, po prvi puta nakon 14 mjeseci, probio iznad 1,35 dolara.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,2 posto, a blago su porasle i cijene dionica u Šangaju.

Burzovni indeksi u Singapuru, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Australiji oslabili su, pak, između 0,1 i 0,4 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,4 posto. Od početka godine porastao je 2,4 posto.

Na azijskim se burzama trguje oprezno jer je ulagače pokolebao jučer objavljeni podatak o padu američkog bruto domaćeg proizvoda u posljednjem lanjskom kvartalu za 0,1 posto na godišnjoj razini, što je prvi pad gospodarstva od drugog tromjesečja 2009. godine, kada je završila recesija.

Ipak, ne očekuje se daljnje slabljenje najvećeg svjetskog gospodarstva. Tim više što su jučer, nakon dvodnevne sjednice, čelnici američke središnje banke Feda poručili da ostaju pri dosadašnjim programima kupnje obveznica sve dok se nezaposlenost u SAD-u znatno ne smanji.

Ulagači su suzdržani i zbog toga što će u petak biti objavljena izvješća o industrijskoj aktivnosti u Kini i zaposlenosti u SAD-u, koja bi mogla znatno utjecati na smjer tržišta.

Naznake poboljšanja gospodarske situacije u eurozoni potiču, pak, jačanje eura. Tim više što se u SAD-u očekuje nastavak vrlo labave monetarne politike.

Zahvaljujući tome, na valutnim se tržištima jučer poslijepodne tečaj eura, po prvi puta nakon 14 mjeseci, probio iznad razine od 1,35 dolara. Jutros se, pak, kreće oko 1,3575 dolara.

Cijena eura prema japanskoj valuti dosegnula je jučer najvišu razinu od svibnja 2010. godine, 123,87 jena, dok se jutros kreće oko 123,25 jena.

Tečaj dolara stabilno se jutros kreće oko 90,90 jena, nakon što je jučer dosegnuo 91,41 jen, novu najvišu razinu od lipnja 2010. godine.

Nakon što je jučer porasla za 30-ak centi, jutros se terminska cijena nafte na burzi u New Yorku stabilno kreće oko 97,90 dolara po barelu.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙