FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavilo se 12 kandidata za pučkog pravobranitelja

Autor: tdel
ZAGREB, 30. siječnja 2013. (Hina) - Dvanaest kandidata za novog pučkog pravobranitelja predstavilo se danas na zajedničkoj sjednici saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav te Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

Većina kandidata zalagala se za decentralizaciju Ureda pučkog pravobranitelja, za jaču aktivnost pučkog pravobranitelja te bolju suradnju s medijima i jačanje svijesti građana o njihovim pravima.

Za pučkog pravobranitelja u ponovljenom natječaju javili su se Marko Lapaine, Lora Vidović, Kristina Gogić, Marta Vidaković Mukić, Silvija Arko Gorski, Dubravka Rudelić, Lana Peto Kujundžić, Ivana Goranić, Renata Žličarić, Boris Kozjak, Domagoj Sivrić i Branka Jusufhodžić Kranjac.

U listopadu 2012. ni jedan od osam kandidata za pučkog pravobranitelja nije dobio potrebnu većinu glasova saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, jer su SDP-ovi članovi Odbora ocijenlili da nitko od kandidata nije dovoljno prepoznat u javnosti kao zaštitnik i promicatelj ljudskih prava.

Nakon trosatne sjednice predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Peđa Grbin novinarima je rekao da su imali priliku vidjeti nekoliko novih, ali i nekoliko kandidata koji su se javili na prošli natječaj. "Čini mi se da ovaj put imamo malo bolju i širu mogućnost izbora", kazao je.

Najavio je da će sutra Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina razmotriti kandidature i dati prethodno mišljenje Odboru za Ustav, koji će nakon toga u vrlo kratkom roku sazvati sjednicu i Saboru predložiti najmanje dva kandidata za izbor pučkog pravobranitelja. Grbin je rekao i da bi se ime novog pučkog pravobranitelja, ako sve bude išlo kako treba, trebalo znati u veljači.

Savjetnica pučkog pravobranitelja Arko Gorski rekla je da će se kao pučka pravobraniteljica zalagati za bolji rad izvršnih tijela vlasti u korist građana te bi se u svom radu nastojala što više približiti građanima. Smatra da su u sadašnjim vremenima ekonomske krize građani izloženi sve većem kršenju svojih prava.

Da su građani danas najviše ugroženi u pitanjima svojih radnih i socijalnih prava, a žene diskriminirane u pristupu radu smatra sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Peto Kujundžić. Drži da bi se u Uredu pučkog pravobranitelja trebalo napraviti specijalizirane odjele koji bi se bavili određenim pravima građana.

Aktualna pitanja uvođenja zdravstvenog odgoja u škole i gostovanje američke komunikologinje Judith Reisman nisu mimoišla ni kanidate za pučkog pravobranitelja. Na upit Marijane Petir jesu li prekršena prava roditelja prilikom uvođenja zdravstvenog odgoja, jer im nisu ponuđeni i alternativni programi zdravstvenog odgoja, predstojnica Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj Lora Vidović odgovorila je da time uloga i prava roditelja nisu smanjena.

Sutkinja Općinskog suda u Hrvatskoj Kostajnici Žličarić ustvrdila je da su na jučerašnjem predavanju Judith Reisman na Fakultetu političkih znanosti prekršena ljudska prava jer Reisman, i svatko u Hrvatskoj, ima pravo iznijeti svoje mišljenje te je tu pučki pravobranitelj trebao reagirati i zaštititi ustavno pravo.

Na upit Ante Babića jesu li uvođenjem zdravstvenog odgoja u škole prekršena ljudska prava roditelja kao odgajatelja djece, odgovorila je da na to ne može odgovoriti sve dok odgovor na to pitanje ne da pučka pravobraniteljica za djecu te stručnjaci.

(Hina) xtdel yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙