FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za utorak, 22. siječnja

Autor: nles
ZAGREB, 22. siječnja 2013. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska, za utorak, 22. siječnja:

ZADAR - U Zadru će se obilježiti 20. obljetnica Vojno-redarstvene operacije "Maslenica '93.", a na obilježavanju će sudjelovati i predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko i predsjednik Vlade RH Zoran Milanović. Trojica predsjednika će (u 10,30 sati) položiti vijenac i zapaliti svijeću u spomen na poginule hrvatske branitelje na Središnjem križu na Gradskom groblju Zadar, a zatim će (11 sati) položiti lovorov vijenac pred spomen obilježje 3. bojne 4. Gardijske brigade "Imotski sokolovi" (Ulica Ante Starčevića). Nakon polaganja vijenaca održat će se svečana akademija u zadarskome Hrvatskom narodnom kazalištu (11,30 sati, Široka ulica 8), gdje je predviđeno obraćanje predsjednika Ive Josipovića, Josipa Leke i Zorana Milanovića. Vojnom-redarstvenom operacijom Maslenica, Oružane snage Republike Hrvatske su u 72 sata oslobodile bitne strateške točke i omogućile ponovno prometno povezivanje juga i sjevera Hrvatske. U prva tri dana akcije poginulo je 19 pripadnika Hrvatske vojske i MUP-a, a ranjeno ih je 70. No, u snažnim napadima srpskog agresora koji su uslijedili odmah nakon akcije, do 31. ožujka 1993. broj poginulih hrvatskih branitelja popeo se na 127.

ZAGREB - Sjednica Odbora za financije i državni proračun Hrvatskog sabora. Na dnevnom redu su, između ostalog, prijedlog zakona o posebnom porezu na motorna vozila, izmjena zakona o stambenoj štednji i državnom poticanju stambene štednje, izmjena zakona o Državnoj agenciji za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka, prijedlog zakona o potvrđivanju ugovora između Hrvatske i Azerbajdžana o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprječavanju izbjegavanja plaćanja poreza na dohodak i na imovinu, prijedlog plana usklađivanja zakonodavstva Hrvatske s pravnom stečevinom EU za 2013. godinu. Hrvatska narodna banka podnijet će polugodišnju informaciju o financijskom stanju, stupnju ostvarenja stabilnosti cijena i provedbi monetarne politike. Među ostalim, bit će podneseno i izvješće o radu Državnog ureda za reviziju za 2012. godinu i izvješće o obavljenim revizijama te izvješće o obavljenoj financijskoj reviziji političkih stranaka, nezavisnih zastupnika i nezavisnih članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne /regionalne/ samouprave za 2011. godinu (13 sati, dvorana Stjepana Radića, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - Sjednica Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Hrvatskog sabora. Na dnevnom redu su, između ostalog, prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o zemljišnim knjigama, konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o posebnim pravima predsjednika Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti, konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika, prijedlog kandidata za izbor pučkog pravobranitelja – dogovor o proceduri predlaganja (11 sati, dvorana Josipa Šokčevića, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - Sjednica Odbora za pravosuđe Hrvatskog sabora. Na dnevnom redu su prijedlog zakona o izmjenama i dopunama prekršajnog zakona, prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o zemljišnim knjigama, prijedlog zakona o potvrđivanju memoranduma o suglasnosti koji se odnosi na suradnju u suzbijanju korupcije kroz protukorupcijsku inicijativu jugoistočne Europe, te prijedlog plana usklađivanja zakonodavstva RH s pravnom stečevinom EU za 2013. godinu (12 sati, dvorana Josipa Jelačića, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - Sjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora. Na dnevnom redu su prijedlog zakona o dadiljama i prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama (12 sati, dvorana Ante Starčevića, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - Komisija Hrvatske biskupske konferencije "Iustitia et pax" održat će konferenciju za novinare u povodu "odluke Vlade Republike Hrvatske da se šume i vode izdvoje iz javnih dobara Republike Hrvatske". Na konferenciji će sudjelovati predsjednik Komisije biskup Vlado Košić, tajnik Komisije dr. Gordan Črpić i član Komisije Neven Šimac. (12 sati, sjedište Hrvatske biskupske konferencije. Ksaverska cesta 12a). Ministarstvo gospodarstva je 15. siječnja na svojim internetskim stranicama objavilo nacrt prijedloga zakona o strateškim investicijskim projektima gdje u članku 18 stoji: Nekretninama u vlasništvu RH, uključujući i šume, šumsko zemljište, poljoprivredno zemljište, javne ceste i javno vodno dobro, potrebnim za provedbu strateškog projekta raspolaže Vlada RH u skladu s lokacijskom dozvolom, odnosno odgovarajućim prostornim planom, te ih u svrhu provedbe strateškog projekta može neposrednom pogodbom otuđiti i/ili na njima osnivati stvarna prava o čemu Vlada donosi odluku.

ZAGREB - Ispitivanjem troje novih svjedoka na zagrebačkom Županijskom sudu trebalo bi se nastaviti suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu, HDZ-u i bivšim dužnosnicima te stranke. Na klupi za svjedoke trebali bi se naći odvjetnik Pero Lozica, glavni urednik i direktor Hrvatskog lista Ivica Marijačić te poduzetnik Marijan Primorac (9,30 sati, Zrinjevac 5).

ZAGREB - U nastavku suđenja za ratni zločin u Gruborima, selu kraj Knina u kojemu je nakon "Oluje" 1995. ubijeno šestero srpskih civila, na zagrebačkom Županijskom sudu trebao bi svjedočiti ratni zamjenik zapovjednika specijalne policije Željko Sačić koji je u odvojenom postupku osumnjičen da nije ništa učinio kako bi spriječio taj zločin i kaznio počinitelje. Za zločin u Gruborima optuženi su zapovjednici dviju od četiri grupa pripadnika Antiterorističke jedinice Lučko Frano Drljo i Božo Krajina, dok istraga protiv Sačića još nije završena (12 sati, Zrinjevac 5).

ZAGREB - Na zagrebačkom Županijskom sudu odlučivat će se o osnovanosti nove optužnice protiv bivšeg pomoćnika ministra obrane Ive Bačića (53) kojega USKOK tereti da je od tvrtke kojoj je namjestio javni natječaj vrijedan 4,45 milijuna kuna za obnovu vojarne primio mito - kuhinju vrijednu 52 tisuće kuna. Bačić je u istrazi odbacio navode optužnice o čijoj osnovanosti će iza zatvorenih vrata odlučivati optužno vijeće suca Tomislava Juriše. Bačić i bivši ministar obrane Berislav Rončević nepravomoćno su osuđeni na dvije, to jest četiri godine zatvora zbog kupnje skupljih i lošijih kamiona za Hrvatsku vojsku, čime je država navodno oštećena za 10,2 milijuna kuna (13 sati, Zrinjevac 5).

ZAGREB - "Vjera u Boga Spasitelja danas" bit će tema Teološko-pastoralnog tjedna koji će se održati od 22. do 24. siječnja u Međubiskupijskom sjemeništu na zagrebačkoj Šalati, u organizaciji Katoličkoga bogoslovnog fakulteta (KBF) u Zagrebu. Tjedan će otvoriti dekan KBF-a prof. dr. sc. Tonči Matulić (9 sati). Prvo predavanje o temi "Moć u nemoći: glavna obilježja vjere u Boga koji spašava u starozavjetnim spisima" održat će prof. dr. sc. Božo Lujić. Euharistijsko slavlje u 12 sati predvodit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Program se nastavlja u 15,30 sati, kada će predavanje "Vjera te tvoja spasila: novozavjetni aspekti vjere" održati doc. dr. sc. Božidar Mrakovčić, a prof. dr. sc. Mario Cifrak govorit će o temi "Posreduje li Božja riječ vjeru i danas?".

Dežurni urednici na desku OSV Hrvatska:

ujutro - Jasna Nahtigal Lazarić

popodne - Milka Ćurković

navečer - Neven Leskovar

telefon: 01/48-08-600

telefaks: 01/48-08-822

e-mail: hina@hina.hr

(Hina) xbma ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙