FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Josipović na Muenchenskoj konferenciji

Autor: aper
ZAGREB, 30. siječnja 2013. (Hina) - Predsjednik Ivo Josipović sudjelovat će od 1. do 3. veljače na 49. Muenchenskoj sigurnosnoj konferenciji, jednom od najznačajnijih skupova o međunarodnim odnosima i sigurnosnoj politici koji svake godine okuplja predsjednike država i vlada, ministre vanjskih poslova i obrane, ali i dužnosnike međunarodnih organizacija, stručnjake s područja međunarodnih i sigurnosnih politika te vodeće poslovne ljude, priopćio je u srijedu Ured predsjednika.

Na ovogodišnjoj Muenchenskoj konferenciji sudjelovat će oko četiri stotine vodećih ličnosti iz politike i gospodarstva, uključujući desetak šefova država i vlada, pet povjerenika Europske komisije, kao i američki potpredsjednik Joe Biden. Očekuje se niz rasprava i izlaganja o unapređivanju međunarodne suradnje i dijaloga u rješavanju kriznih žarišta, te o geostrateškim pitanjima današnjeg svijeta.

Predsjednik Josipović sudjelovat će na panelu "Sigurnost i stabilnost u jugoistočnoj Europi i na Kavkazu" kojeg će moderirati bivši finski predsjednik i posebni izaslanik glavnog tajnika UN-a za Kosovo Martti Ahtisaari, a raspravljat će o sigurnosnoj situaciji u ove dvije regije nakon što je pozornost međunarodne politike prebačena na druga krizna žarišta. U svojem nastupu, uz predsjednike Makedonije i Azerbajdžana, Đorgea Ivanova i Ilhama Alijeva, te ministre vanjskih poslova Gruzije i Kazakstana, predsjednik Josipović će istaknuti važnost izgradnje ujedinjene i stabilne Europe koja treba uključivati i čitav jugoistok kontinenta.

Na marginama konferencije planiran je niz bilateralnih susreta, među ostalim i s potpredsjednikom SAD-a Bidenom, predsjednicima Makedonije i Azerbejdžana te kosovskom predsjednicom Atifetom Jahjagom, premijerom Katara i ministrima vanjskih poslova Ruske Federacije i Njemačke.

Uz šefa hrvatske države na konferenciji će sudjelovati i ministar obrane Ante Kotromanović.

(Hina) xpp/xvk ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙