FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Španjolska recesija produbljena u četvrtom tromjesečju

Autor: mpuk
MADRID, 30. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Španjolsko gospodarstvo potonulo je u četvrtom tromjesečju 2012. još dublje u recesiju, uz najveći pad gospodarske aktivnosti u godinu dana, nakon što su proračunski rezovi i visoka nezaposlenost smanjili potrošnju kućanstava.

U posljednja tri mjeseca prošl godine bruto domaći proizvod (BDP) četvrtog po veličini gospodarstva eurozone pao je za 0,7 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je smanjen za 0,3 posto, izvijestio je državni statistički ured INE.

Na godišnjoj razini smanjio se 1,8 posto, nakon 1,6-postotnog pada u prethodnom tromjesečju.

Preliminarne procjene statističkog ureda lošije su od procjena središnje banke koja je prošli tjedan objavila da su se aktivnosti u četvrtom tromjesečju smanjile 0,6 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, te za 1,7 posto na godišnjoj razini.

Podaci državnog zavoda za statistiku očituju tešku zadaću s kojom se suočava vlada, usredotočena na održivost javnih financija u recesijskim uvjetima. Pritom su troškovi zaduživanja Španjolske u posljednje vrijeme blago oslabili.

Ako gospodarstvo ne ostvari rast, Madrid će se teško boriti s još uvijek rastućim teretom duga zbog kojeg se zemlja našla u središtu dužničke krize eurozone, upozoravaju analitičari.

"Oštro smanjenje aktivnosti skicira težak scenarij za prva dva tromjesečja ove godine. Pitanje je kako poboljšana situacija na tržištu može ublažiti taj pad, no još je prerano za takve ocjene", rekao je strateg Citigroupa Jose Luis Martinez.

Središnja banka ističe da se povratak međunarodnih investitora na posrnulo španjolsko tržište obveznica nije prelio na realno gospodarstvo, iako je omogućio vladi da već na početku godine realizira veći dio planiranog ovogodišnjeg zaduženja i tako možda ublaži pritisak u mjesecima koji dolaze.

Španjolsko gospodarstvo ponovo je kliznulo u recesiju u 2011. nakon pucanja balona na tržištu nekretnina i teško se oporavlja s obzirom na velike rezove javne i privatne potrošnje i nezaposlenost od 26 posto.

Vlada očekuje da će gospodarska aktivnost porasti prije kraja ove godine, ali mnogi ekonomisti tvrde da je to optimistično.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙