FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Promet u talijanskoj maloprodaji smanjen peti mjesec zaredom

Autor: mpuk
RIM, 24. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Promet u talijanskoj maloprodaji smanjio je u studenom za 0,4 posto u odnosu na mjesec ranije, zabilježivši pad peti mjesec zaredom, izvijestila je u četvrtak statistička agencija ISTAT.

Podaci pokazuju da se ne nazire kraj trendu koji udruženja i istraživački instituti proglašavaju najgorim padom osobne potrošnje u Italiji od Drugog svjetskog rata.

ISTAT je ujedno revidirao naniže padatke za listopad koji sada pokazuju pad na mjesečnoj razini od 1,3 posto, u odnosu na prethodno procijenjenih 1,0 posto, te potvrdio godišnji pad od 3,8 posto.

Na godišnjoj razini promet se u studenom smanjio za 3,1 posto. U listopadu umanjen je za 3,8 posto.

Podaci iskazuju vrijednost prometa i nisu prilagođeni za inflaciju potrošačkih cijena koja je u studenom iznosila 2,5 posto prema glavnom talijanskom indeksu cijena NIC. To bi značilo da je promet u maloprodaji u studenom zabilježio i osjetno izraženiji pad ako se uzme u obzir inflacija.

U prvih 11 mjeseci prošle godine neprilagođeni promet u maloprodaji smanjen je za dva posto u odnosu na isto razdoblje 2011.

Treće po veličini gospodarstvo eurozone nalazi se u recesiji od sredine 2011. a većina analitičara očekuje da će ove godine aktivnosti pasti oko jedan posto, nakon 2-postotnog pada u 2012.

Povećanje poreza koje je uvela tehnokratska vlada na čelu s Marijem Montijem u sklopu oštrih mjera štednje pomoglo je umiriti strahove ulagača vezane za održivost ogromnog talijanskog javnog duga ali je ujedno smanjilo kupovnu moć Talijana i produbilo recesiju.

Glasnogovornik ISTAT-a kazao je da je prodaja hrane po sniženim cijenama u diskontnim trgovinama bila jedini sektor u maloprodaji koji je zabilježio rast u studenom, "potvrdivši razdoblje krize za potrošače."

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙