FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zrak u Slavonskom Brodu onečišćen sumporovodikom, lebdećim česticama i ozonom

Autor: mvra
ZAGREB, 29. siječnja 2013. (Hina) - Prema najnovijim izvješću, zrak u Slavonskom Brodu onečišćen je sumporovodikom, lebdećim česticama i ozonom, rekao je danas ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, ustvrdivši da trajno rješavanje tog problema ostaje prioritet njegovog ministarstva.

I ovo izvješće potvrđuje, zrak u Slavonskom Brodu onečišćen je sumporovodikom, lebdećim česticama i ozonom, a mala je utjeha da je zrak čist po osnovi benzena, sumporovog i dušikovog dioksida, kazao je ministar na predstavljanju ocjene kvalitete zraka u Slavonskom Brodu za 2012.

Upozorio je da rješavanje problema onečišćenja ostaje prioritet njegovog ministarstva sve dok je zrak onečišćen i dok postoje "iskakanja", poput onih vezanih za benzen, zabilježenih tijekom zime.

"Stoga ministar Zmajlović i stručna radna skupina koju čine djelatnici ministarstva i vanjski stručnjaci bez zadrške ubrzavaju sve aktivnosti, na međudržavnoj razini po pitanju svih na koje BiH može utjecati, a tiču se modernizacije rafinerije kao i na svim drugim poljima", priopćilo je Ministarstvo zaštite okoliša.

Ocjenu kvalitete zraka u Slavonskom Brodu za 2012. predstavila je Sonja Vidič iz Sektora za kvalitetu zraka Državnog hidrometeorološkog zavoda, ukazavši i na pojavu visokih koncentracija koje se, ovisno o spoju, događaju u određenim periodima, najčešće u trajanju od 1 do 3 sata.

Povišene koncentracije sumporovodika i dijelom sumporovog dioksida mogu se direktno povezati s aktivnošću rafinerije u Brodu dok se u slučaju drugih spojeva, primjerice lebdećih čestica moraju razmotriti i lokalni izvori budući da su u određeno doba dana, ujutro i navečer, osobito u zimskom periodu, u vrijeme pojačanog grijanja u kućama koje se griju na kruta goriva, pojačane i emisije lebdećih čestica.

Objasnila je da preko zime zbog slabijeg strujanja zraka, povećane vlage i niske temperature dolazi do kumulacije, odnosno zadržavanja onečišćujućih tvari u atmosferi kroz dulji period, tako da u tim uvjetima dolazi do pogoršanja kvalitete zraka.

To ne mora nužno voditi do prekoračenja dozvoljenih graničnih vrijednosti ali pogoršava uvjete kvalitete života. To se osobito odnosi na problem sumporovodika u zraku, rekla je Vidič.

Iako je, prema njezinim riječima, godišnji prosjek sumporovodika od 1,4 mikrograma po metru kubnom ispod zakonski propisanog od dva mikrograma, činjenica je, upozorava, da je tijekom 2012. bilo 95 satnih prekoračenja, odnosno, oko četiri dana godišnje.

(Hina) xpp/xmvr ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙