FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen projekt obnove šibenske tvrđave Barone

Autor: jdev
ŠIBENIK, 29. siječnja 2013. (Hina) - Društvo za očuvanje šibenske baštine "Juraj Dalmatinac" predstavilo je danas pred gradskim vlastima idejni projekt obnove i turističke valorizacije srednjovjekovne tvrđave Barone, na predjelu Šubićevca, među Šibenčanima poznatoj kao Tanaja.

Riječ je o projektu vrijednom oko 1,2 milijuna eura, a tim bi se novcem tvrđava obnovila, otvorili ugostiteljski objekti, suvenirnica, muzejski prostor i ljetno kino, rekao je predstavljajući projekt ispred Društva "Juraj Dalmatinac" Hrvoje Zekanović.

Projekt su izradili volonteri iz Društva, potrošivši tisuće sati, a muzejski postav zamislili su prezentirati kroz tzv. 'tehnologiju proširene stvarnosti'.

To podrazumjeva, objasnio je Zekanović, da će posjetitelji, koristeći najsuvremenije uređaje poput smart phonea ili tableta, moći dobiti detaljne informacije o događajima koji su obilježili šibensku povijest, osobito o razdoblju Kandijskog rata (od 1645. do 1669. između Mletačke Republike i Osmanskog Carstva), tijekom kojeg je tvrđava Barone i izgrađena.

Na predstavljanju je nazočio i šibenski gradonačelnik Ante Županović koji je najavio da će zbog financiranja projekta gradska vlast aplicirati na jedan od europskih fondova, budući da je plan da se iz njega pokrije 75 posto novca za projekt, a ostatak namiri proračunskim novcem grada.

Šibenik ima četiri srednjovjekovne tvrđave od kojih nijedna do danas nije do kraja uređena niti značajnije pridonosi turističkoj ponudi Šibenika.

Za tvrđavu sv. Nikole na ulazu u šibenski kanal, kao niti za tvrđavu sv. Ivana još uvijek ne postoje projekti. Na tvrđavi sv. Mihovila započeli su radovi na uređenju ljetne pozornice.

Projekt uređenja tvrđave Barone održan je u Gradskoj knjižnici "Jurja Šižgorića".

(Hina) xjdev/ysšh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙