FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Abe predlaže summit da bi se popravili odnosi s Kinom

Autor: mtro
TOKIO, 29. siječnja 2013. (Hina/AFP) - Japanski premijer Shinzo Abe je predložio u utorak summit kako bi se popravili odnosi s Kinom, pogoršani posljednjih mjeseci zbog teritorijalnog spora.

"Treba ponovno izgraditi odnose s Kinom, putem kinesko-japanskog summita", rekao je šef konzervativne vlade u tv-emisiji.

Ponovne napetosti su nastale kada je Japan od privatnog vlasnika kupio dio nenastanjenog arhipelaga Senkaku, na koje prava polaže i Peking koji ih naziva Diaoyu. Kineski brodovi su opetovano ulazili u japanske teritorijalne vode i izazvale bijes Tokija.

Spominjanje summita predstavlja pomak jer je do sada Abe više puta ponovio da se pitanje otoka Senkaku ne postavlja te da se ne može raspravljati o japanskom suverenitetu nad tim arhipelagom.

Abe se vratio s turneje po jugoistočnoj Aziji tijekom koje je trebao pridobiti podršku tih naroda u vezi s tim pitanjem, te potvrditi snagu Japana u regiji.

Problem arhipelaga već ima velikih gospodarskih posljedica na trgovinske razmjene između dviju zemalja, a zahvaćen je i bilateralni turizam.

Japan je najavio u utorak da će osnovati pomorske snage od 600 ljudi i 12 brodova za nadzor i zaštitu arhipelaga Senkaku. Prema riječima jednog glasnogovornika japanske obalne straže ta flotila bit će spremna za tri godine.

(Hina) xtm ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙