FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina i Japan smiruju strasti oko spornih otoka

Autor: vmrs
PEKING, 25. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Kina i Japan odlučili su u petak smiriti tenzije u vezi s teritorijalnim sporom pa je vođa komunističke partije Xi Jinping rekao izaslaniku japanskoga premijera Shinza Abea da želi razvijati bilateralne odnose.

Xi će razmisliti i o summitu s Abeom, rekao je novinarima izaslanik Natsuo Yamaguchi nakon sastanka s kineskim čelnikom. Yamaguchi je japanski zastupnik i čelnik manje stranke u japanskoj vladajućoj koaliciji.

Sastali su se jer je Kina spor oko niza nenaseljenih otočića odlučila otvoriti pred Ujedinjenim narodima. Još se ne zna hoće li umiješanost UN-a povećati vjerojatnost da se spor riješi mirnim putem, ali otvaranje međunarodnoga pravnog postupka u ovome bi trenutku moglo smiriti strasti, ocijenio je Reuters.

Na kineski zahtjev UN će krajem ove godine razmotriti znanstvenu valjanost tvrdnje službenoga Pekinga da otoci pripadaju Kini. Otoci se na kineskome zovu Diaoju, a na japanskome Senkaku. Japan drži da se UN ne bi trebao miješati.

"Nije se promijenila politika kineske vlade po kojoj treba posvetiti veliku pozornost kinesko-japanskim odnosima", rekao je Xi Yamaguchiju na sastanku u pekinškoj Velikoj dvorani naroda, kaže se u priopćenju s internetske stranice kineskoga ministarstva vanjskih poslova.

No dodao je: "Japanska strana morala bi prihvatiti povijest i stvarnost, poduzeti praktične korake i potruditi se da s Kinom nađe djelotvoran način rješavanja toga pitanja(...) dijalogom i konzultacijama".

Kineski mediji taj spor prikazuju kao emocionalno osjetljivo pitanje jer Kineze podsjeća na japansku okupaciju dijelova Kine od 1931. do 1945. godine.

U podnesku UN-ovoj Komisiji za granice epikontinentskog pojasa Kina tvrdi da je epikontinentski pojas u Istočnom kineskom moru prirodni produžetak kineskoga kopna te da u nj spadaju i sporni otoci. Po UN-ovoj konvenciji, država može svoju gospodarsku zonu od 200 nautičkih milja proširiti dokaže li da je epikontinentski pojas prirodan produžetak njezine kopnene mase.

UN-ova komisija procjenjuje znanstvenu utemeljenost takvih tvrdnji, ali sporove moraju riješiti države.

(Hina) xvm ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙