FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina napala Clinton zbog izjava oko spornog otočja

Autor: vkla
PEKING, 21. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Kina je u ponedjeljak uputila kritiku na račun američke državne tajnice Hillary Clinton, koja je izjavila da niz nenastanjenih otoka u Istočnokineskom moru, koji su u središtu spora između Pekinga i Tokija, pripadaju pod japansku upravu

Nakon sastanka s japanskim ministrom vanjskih poslova Fumiom Kishidom, Clinton je potvrdila američko stajalište da su otoci Senkaku pod japanskom upravom i tako razljutila Kinu. Pojasnila je da Amerika ne govori o suverenosti otoka, već se protivi svakoj jednostranoj akciji koja bi ugrozila japansku upravu nad tim otocima.

"Relevantni komentari američke strane zanemaruju činjenice i miješaju dobro i loše. Kina je izrazito nezadovoljna tim komentarima i odlučno ih odbacuje", kazao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Hong Lei.

"Tražimo od SAD-a da zauzme odgovorno stajalište kada je riječ o otocima Diaoyu, pažljivo bira riječi i poduzme konkretne korake za održavanje regionalne stabilnosti i sveukupne slike kinesko-američkih odnosa kako bi se zadobilo povjerenje kineskog naroda", dodao je Hong. On je istaknuo da nitko ne može promijeniti stvarnost koja govori da otoci pripadaju Kini, iako je poručio da je Peking spreman na razgovore u cilju rješavanja spora.

Napetosti oko otočića u Japanu poznatih kao Senkaku, a u Kini kao Diayou, porasle su posljednjih mjeseci. Japan je kinesku reakciju na izjave Clinton ocijenio "žalosnom".

(Hina) xvk ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙