FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 27. siječnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati.

ZAGREB - Policija je u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Zagrebu dovršila kriminalističko istraživanje nad šestoricom muškaraca starosti od 27 do 58 godina, osumnjičenih za eksploziju koja je u srijedu odjeknula na središnjem zagrebačkom trgu, a osumnjičenici su predani pritvorskom nadzorniku, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Policijskoj upravi zagrebačkoj. Sumnja se da su se prvoosumnjičeni (1984.), drugoosumnjičeni (1982.) trećeosumnjičeni (1985.) četveroosumnjičeni (1982.) i petoosumnjičeni (1984.) u prvoj polovici prosinca 2012. u Vodicama dogovorili da će aktivirati eksplozivnu napravu u Zagrebu na središnjem gradskom trgu. Prvoosumnjčeni i petoosumnjičeni su od šestoosumnjičenog (1954.) nabavili tri komada vojno formacijskog visokobrizantnog eksploziva, a koji ih je obučio kako rukovati i postaviti eksplozivnu napravu. Po nabavljanju svih potrebnih dijelova za eksplozivnu napravu petoosumnjičeni je sve predao provoosumnjičenom koji ih je držao u svom stanu u Zagrebu. U srijedu, 23. siječnja oko 2,30 sati na Trgu bana Josipa Jelačića, su prema dogovoru postavili i aktivirali improviziranu eksplozivnu napravu. U eksploziji od detonacije i krhotina kamenja oštećene su dvije kamene ploče kojima je glavni trg popločen te prozorska stakala na obližnjoj zgradi i manje oštećenje na obližnjem objektu, rekao je načelnik sektora Kriminalističke policije PU zagrebačke Danijel Žugel. Na konferenciji za novinare sudjelovali su također načelnik PU zagrebačke Goran Burušić te glasnogovornica Ravnateljstva policije Jelena Bikić. Načelnik PU zagrebačke Burušić istaknuo je kako je motiv osumnjičenika za eksploziju na središnjem zagrebačkom trgu objest, odnosno suluda ideja pojedinca ili pojedinaca ili te grupe koji od lagodnog života ne znaju što bi sa sobom, pa idu ovako nešto raditi. Maksimalna kazna za to kazneno dijelo je 5 godina. Novinarima je također rečeno da su šestoosumnjičeni i drugoosumnjičeni otac i sin. Zagrebačka policija je također rekla kako su već u srijedu navečer imali 100-postotne indicije koje su im ukazivale na osobe koje su sudjelovae u tom činu, te da su im u istrazi u velikoj mjeri pomogle nadzorne kamere koje se nalaze na središnjem zagrebačkom Trgu bana Jelačića. Šestorica muškaraca osumnjičeni su da su počinili kazneno djelo dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, kazneno djelo dogovor za počinjenje kaznenog djela (njih petorica), kazneno djelo nedopuštenog posjedovanja, izrade i nabavljana oružja i eksplozivnih tvari te pomaganja u počinjenju kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom (sam 58-godišnjak).

DRNIŠ - Drnišani danas biraju novog gradonačelnika i njegova zamjenika, a do 11 sati glasovalo je svega 11 posto birača. Kako je, naime, objavilo Gradsko izborno povjerenstvo, od 7.622 upisnih u bračke popise do 11 sati glasovalo je 850 građana. Drnišani biraju između dvoje kandidata iz dvije stranke, HDZ-a i HNS-a. Josip Begonja, aktualni predsjednik Gradskog vijeća Drniša i GO HDZ kandidat je ove stranke za gradonačelnika, a Nikola Lovrić za njegova zamjenika. HNS je kandidirao Vlatku Duilo aktualnu dogradonačelnicu Drniša koja se ovoj stranci priključila prošle godine kada je to učinio i kandidat za njenog zamjenika, gradski vijećnik Marin Malenica. Oboje su u dva navrata izbrani za obnašanje svojih dužnosti s liste nezavisnog kandidata Ante Dželalije. Bivši gradonačelnik Ante Dželalija preminuo je u listopadu prošle godine, zbog čega je Vlada RH i raspisala izbore za mjesto gradonačelnika. Na dužnosti drniškog gradonačelnika Dželalija je bio u tri mandata. Jedan je izborio kao kandidat HDZ, a dva nakon razilaženja sa strankom kao nezavisni kandidat. Prvi neslužbeni rezultati očekuju se oko 21 sat.

VARAŽDIN - U prometnoj nesreći u naletu putničkog vlaka na osobno vozilo u prigradskom naselju Kučan Marof u Varaždinu jučer oko 16,20 sati, poginula je tročna obitelj - 36-godišnji muškarac, 30-godišnja žena i malodobno dijete, navode danas iz varaždinske policije, koja je do kasno sinoć provodila očevid. Iz Policijske uprave varaždinske je priopćila da 36-godišnji muškarac, dolaskom na pružni prijelaz, nije zaustavio vozilo već je nastavio vožnju. U tom je trenutku u desni bočni dio osobnog vozila udario putnički vlak koji je prometovao na relaciji Varaždin-Koprivnica. Svo troje putnika u vozilu umrlo je na mjestu nesreće od zadobivenih ozljeda. Za vrijeme trajanja očevida, do kasnih večernjih sati, obustavljen je željeznički promet na toj relaciji, dok se cestovni promet odvijao okolnim cestama. Vezano za ovu tešku prometnu nesreću iz Uprave Hrvatskih željeznica HŽ infrastrukture doznaje se kako su se na tom prižnom prijalazu bez branika u posljednjih sedam godina, dogodile dvije teže prometne nesreće, do jučerašnje. Uz izraze duboke sućuti obitelji poginulih iz HŽ-a infrastrukture uputili su apel svim sudionicima u prometu da poštuju prometne znakove i prije svakog željezničko-cestovnog prijelaza, bez obzira na razinu njegova osiguranja, uspore i uvjere se je li pruga prazna i prolaz slobodan, stoji u priopćenju.

ZAGREB - Muzej automobila "Ferdinand Budicki" u Zagrebu, čije će službeno otvaranje biti u lipnju ove godine, prvi put je širom otvorio svoja vrata u Noći muzeja i posjetitelji su, na jednom mjestu, mogli uživati u razgledavanju 50-ak 'oldtimera', starodobnih automobila i motocikala, predstavljenih na više od 1.500 četvornih metara budućeg muzejskog prostora u Ulici kneza Lj. Posavskog. Po riječima voditelja projekta Valentina Valjka, to je bila prva faza u razvoju nacionalnog Muzeja automobila. "Svim zainteresiranima željeli smo pokazati kako će Muzej djelovati u budućnosti, a zanimanje Zagrepčana je doista bilo veliko, između 10 i 15 tisuća posjetitelja, među kojima je bio i hrvatski predsjednik Ivo Josipović", kazao je Valjak za Hinu. Najvredniji izloženi primjerak 'oldtimera' bio je Ford T iz 1922., a izloženi su bili i Citroen DS, Citroen 2CV, Citoren AMI 6, Volkswagen kombi T1, Volkswagen buba, Volkswagen kubelwagen, Mini Morris, Zastava 750 (fićo), Velorex Oskar, Triumph Spitfire, Panhard, Porsche 911, Volkswagen Karmann Ghia, Peugeot 404, Opel Olimpia rekord, DKW roadster F-12, Mazda, Messerscmith, DKW 1000s, Citroen SM, Mercedes, Nash Standard six, Opel Olympia cabrio, Fiat 1100, Ford, Talbot Matra Murena, Tatra, Formula 3 Renault, Jeep Willys i Fiat 500 Topolino. Za ljubitelje motora, tu su bili izloženi: Tomos, Yamaha, nekoliko Vespi i nekoliko motora TMZ, izrađenih u Tvornici motora Zagreb, zatim Prima, Solex, BMW R25 s prikolicom Steib, JAP-B4, Puch 200, DKW 125 te BMW 250 i BMW 350. U Hrvatskoj je, prema statistici MUP-a, više od šest tisuća vlasnika starodobnih strojeva koji nemaju adekvatan prostor za svoje aktivnosti. "Želja nam je povezati cjelokupnu 'hrvatsku scenu' starodobnih vozila oko zajedničkog cilja - stvaranja jednog unikatnog prostora koji bi zbog svojih eksponata imao galerijsku i muzejsku vrijednost, ali bi ujedno bio i 'živi' prostor s nizom popratnih sadržaja", kazao je Valjak.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙