FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stotinjak građana Karlovca u prosvjedu "Neću usluge toplane"

Autor: vhor
KARLOVAC, 26. siječnja 2013. (Hina) - Stotinjak građana Karlovca odazvalo se danas pozivu Građanske inicijative "Neću usluge toplane", a u znak prosvjeda zapalili su svoje račune za grijanje ispred zgrade "Gradske toplane".

Građanska inicijativa zalaže se prvenstveno za pravo na izdvajanje odnosno za pravo na izbor načina grijanja, a da se za to ne mora sakupiti suglasnost svih vlasnika stanova, kazao je glavni organizator skupa Domagoj Švegar.

Napomenuo je da ni on osobno niti drugi vlasnici stanova nisu nikada sklopili ugovor s novom toplanom, nakon što je stara otišla u stečaj, te da imaju pravo na izbor, i po Ustavu RH, i po međunarodnim propisima koji reguliraju prava potrošača.

"Oni nam i dalje šalju račune, mi ih i dalje ne plaćamo, pred ovrhom smo. Podigao sam tužbu protiv 'Gradske toplane' Upravnom sudu, a ovih dana obratit ćemo se i predsjedniku RH Ivi Josipoviću. "Imamo pravo grijati se kako hoćemo: na plin, drva ili pelete", poručio je.

Vlasnik stana od 66 'kvadrata' u u Ulici Marka Marulića, Borna Bočić, pokazao je novinarima račun za prosinac na iznos od 1.237 kuna. Kaže da takav račun sigurno nije realan, "već se radi o kriminalu i nepoštenom način obračuna grijanja".

Direktor "Gradske toplane" Inoslav Latković potvrdio je novinarima da je u Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji (HERA) razgovarao o problemima "na terenu" i da je potom poslao dopis Grupaciji za toplinarsku djelatnost Hrvatske gospodarske komore kako bi se sastali svi hrvatski 'toplinari' i razmotrili izmjenu općih uvjeta za pravo na izdvajanje, uz suglasnost od najmanje 51 posto vlasnika stanova.

Na pitanje novinara hoće li potraživanja biti oproštena onima koji su se samovoljno izdvojili iz sustava, Latković je odgovorio da će se sve događati po zakonu te najavio ovrhe za otprilike mjesec dana. Na pitanje o visini cijena grijanja, kazao je da je za 60 'kvadrata' prosječna cijena grijanja oko 6.200 kuna godišnje, odnosno u prosjeku oko 550 kuna mjesečno.

Prosvjedu se odazvao i nezavisni gradski vijećnik Zlatko Grčić navodeći da nije korisnik "Gradske toplane", ali da daje podršku prosvjednicima jer su potrebna nova sustavna rješenja.

"Uostalom, na Gradskom vijeću suprotstavio sam se 'guranju' stare toplane u stečaj i davanju koncesije novoj, jer će bez sustavnih rješenja i nova uskoro postati veliki gubitaš, a sve na teret građana", kazao je.

(Hina) xvhor ybdj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙