FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Županijski odbori HDZ-a protiv prijedloga zakona o strateškim investicijskim projektima

Autor: Tatjana Kolak/Kruno Prpić
ZAGREB/GOSPIĆ, 25. siječnja 2013. (Hina) - Zagrebački Županijski odbor HDZ-a protiv je prijedloga zakona o strateškim investicijskim projektima jer smatra kako je vlada umjesto slanja tog zakonskog prijedloga u hitnu proceduru o njemu trebala otvoriti široku javnu raspravu.

"Hrvatski sabor trebao bi o takvim strateškim stvarima za Republiku Hrvatsku odlučivati dvotrećinskom većinom", ustvrdio je na konferenciji za novinare potpredsjednik Županijskog odbora HDZ-a Rudolf Vujević.

Posebno mu je, rekao je, sporan članak 18. tog zakonskog prijedloga koji kaže da nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske, uključujući i šume, šumsko i poljoprivredno zemljište, javne ceste i javno vodno dobro, potrebnima za provedbu strateškog projekta raspolaže vlada u skladu s lokacijskom dozvolom i odgovarajućim prostornim planom te ih radi provedbe strateškoga projekta može neposrednom pogodbom otuđiti i/ili na njima osnivati stvarna prava, o čemu odluku donosi vlada.

"Predlažemo izmjene po kojima bi se ovlasti prenijele na Hrvatski sabor", rekao je Vujević i dodao kako Županijski odbor HDZ-a nije protiv investicija, o čemu, primjerice, govori projekt Ikee ili Plive u Brdovcu.

"Bojimo se, međutim, da nekom padne na pamet prodati Velebit ili Dioklecijanovu palaču", poručio je.

I predsjednik ličko-senjskoga Županijskog odbora HDZ-a Darko Milinović rekao je na koferenciji za novinare u Gospiću da će novi zakon o strateškim investicijama još jedanput "dovesti do antipoduzetničke klime" u Republici Hrvatskoj te omogućiti rasprodaju prirodnog bogatstva kao što su šume, voda, željeznice i nacionalni parkovi.

S tim u vezi upitao je da li netko želi kroz taj zakon da od Nacionalnog parka Plitvičkih jezera kao najjačega gospodarskog subjekta Ličko-senjske županije, država i ta županija nemaju koristi od dobiti već da to ima strani investitor. Podsjetio je da NP Plitvička jezera na godinu ostvaruje oko 200 milijuna kuna prometa i dobit između 30 i 35 milijuna kuna.

"Pozdravljamo sve strane investitore", rekao je Milinović i ponovio kako su protiv prepuštanja Nacionalnog parka Plitvičkih jezera privatnicima te kako žele da nacionali parkovi, šume i obala ostanu javno dobro.

(Hina) xkt/xprp ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙