FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrast i HKV protiv izdvajanja šuma i voda iz javnih dobara

Autor: nkot
ZAGREB, 22. siječnja 2013. (Hina) - Na vladin Nacrt prijedloga zakona o strateškim investicijskim projektima Republike Hrvatske danas su priopćenjima reagirale stranka Hrast te udruga Hrvatsko kulturno vijeće (HKV) koje upozoravaju da se njime želi omogućiti izdvajanje šuma i voda iz javnih dobara, čemu se oštro protive naglašavajući da je takav prijedlog vrlo štetan i protivan interesima građana Republike Hrvatske.

"Pod krinkom 'hitnog pokretanja investicijskog ciklusa', Vlada RH priprema zakon o strateškim investicijskim projektima. Ponovno, pozivajući se na nesporne ciljeve, na mala vrata i daleko od očiju javnosti priprema se zakonska osnova koja može poslužiti kao temelj još jedne pljačke imovine građana Republike Hrvatske", ističe Hrast navodeći da se u članku 18. prijedloga zakona "omogućuje otuđenje šumskih površina, poljoprivrednih zemljišta, vodnih dobara i općenito bilo koje nekretnine u vlasništvu RH u korist investitora bez javne rasprave ili javnog natječaja - isključivo izravnom pogodbom".

Na sličan način, dodaju, zakonom se omogućuje dodjeljivanje koncesije na pomorsko dobro i kulturna dobra, također bez javne rasprave ili javnog natječaja.

Takvim prijedlogom zakona, ističe Hrast, Vlada priznaje neučinkovitost javne uprave i ogromni teret neefikasne administracije, no umjesto da se bavi samom srži problema, zakonskom izmjenom se stvaraju uvjeti za dodatno jačanje korupcije i ostvarivanje privatnih interesa pojedinaca na štetu šire zajednice.

Upravo stoga, navode, što navedeni zakonski prijedlog ne pogađa u srž problema (neefikasnu administraciju, preveliku šumu nelogičnih propisa, a nerijetko i nerad i opstrukcije lokalnih moćnika), te stoga što se njime omogućuje pljačka kroz instituciju "strateškog investicijskog projekta", Hrast smatra da je "ne samo suvišan, već i vrlo štetan i protivan interesima građana RH".

Ministarstvo gospodarstva prijedlog zakona stavilo je na svoje internetske stranice 15. siječnja i otvorilo desetodnevnu javnu raspravu koja završava 24. siječnja, a Hrvatsko kulturno vijeće danas je u priopćenju, u kojem navodi kako se njime uključuje u javnu raspravu, izrazilo "ogorčenje i zabrinutost svojih članova i cijele hrvatske javnosti".

HKV zahtijeva odustajanje od prijedloga "zbog njegova protuustavnoga sadržaja i očite namjere da hrvatski narod bude trajno oštećen u raspolaganju svojim prirodnim dobrom".

"Šume i vode su ključni hrvatski strateški interes i očuvana baština koju neokrnjenu trebamo predati svojim potomcima. Neuvjerljivi razlozi za donošenje takvoga zakona u svrhu investiranja u raznolike projekte potpuno su neprihvatljivi jer otvaraju Pandorinu kutiju posezanja za temeljnim hrvatskim prirodnim kapitalom koje ne će imati granica", upozorava HKV.

Smatra da je taj, "neprihvatljiv i krajnje opasan prijedlog, znak potpuno dezorijentacije aktualne Vlade ili štoviše bezočna namjera da se kulturna revolucija usmjerena protiv nacionalnih i kulturnih zasada hrvatskoga naroda ovim činom proširi i na prirodna dobra koja pripadaju narodu, te mu i na taj način onemoguće opstanak u budućnosti".

U spornom 18. članku prijedloga zakona stoji kako "nekretninama u vlasništvu RH, uključujući i šume, šumsko zemljište, poljoprivredno zemljište, javne ceste i javno vodno dobro, potrebnim za provedbu strateškog projekta raspolaže Vlada u skladu s lokacijskom dozvolom, odnosno odgovarajućim prostornim planom, te ih u svrhu provedbe strateškog projekta može neposrednom pogodbom otuđiti i/ili na njima osnivati stvarna prava o čemu Vlada donosi odluku".

(Hina) xpp/xrkor yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙