FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: daljnji rast indeksa

Autor: scvi
NEW YORK, 23. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu su u utorak Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli nove najviše razine u posljednjih pet godina, što se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima niza kompanija.

Dow Jones porastao je 62 boda, ili 0,46 posto, na 13.712 bodova, a S&P 500 indeks 0,44 posto, na 1.492 boda, što su nove najviše razine tih indeksa od prosinca 2007. godine. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,27 posto, na 3.143 boda.

Mnoge kompanije, među kojima Travelers, Du Pont i Verizon Communications, objavile su jučer bolje tromjesečne rezultate nego što se procjenjivalo.

To je dodatno ohrabrilo ulagače, koje su već prošloga tjedna potaknule naznake jačanja dvaju najvećih svjetskih gospodarstava, američkog i kineskog.

S rastom od 0,9 posto, najveće su dobitnice jučer bile dionice u bankarskom i rudarskom sektoru. Znatno manji rast, 0,2 posto, zabilježio je S&P indeks tehnološkog sektora jer se ne očekuju osobiti rezultati tehnoloških kompanija, s obzirom na slabljenje potrošnje krajem prošle godine kako kompanija, tako i građana.

Premda većina kompanija objavljuje bolje poslovne rezultate nego što se očekivalo, na tržištu ne vlada euforija jer – letvica je postavljena vrlo nisko, pa je nije problem preskočiti.

Pozitivno je na tržište jučer utjecala i vijest da bi Kongres u srijedu mogao prihvatiti zakon kojim se pitanje povećanja razine dozvoljenog zaduživanja države odgađa za gotovo četiri mjeseca. To su predložili republikanci kako bi se u međuvremenu u Kongresu raspravili prijedlozi za smanjenje proračunskog deficita.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,03 posto, na 6.179 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 0,68 posto, na 7.696 bodova, a pariški CAC 0,59 posto, na 3.741 bod.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙