FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bijela kuća: prijetnje Sjeverne Koreje "nepotrebno provokativne"

Autor: dhai
WASHINGTON, 24. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Bijela kuća u četvrtak je osudila prijetnje Sjeverne Koreje da će izvesti nova lansiranja raketa dugog dometa i nuklearni pokus kao "nepotrebno provokativne", rekavši da bi takve akcije kršile rezolucije UN-a i povećale diplomatsku izolaciju Pjongjanga.

Najviše vojno tijelo Sjeverne Koreje ranije u četvrtak je najavilo "lansiranje različitih satelita i raketa dugog dometa te nuklearni pokus visoke razine, koji imaju za cilj SAD", kao "zakleti neprijatelj" Pjongjanga.

Prijetnja iz Pjongjanga je uslijedila nakon što je Vijeće sigurnosti UN u utorak, na prijedlog SAD-a, prihvatilo rezoluciju o sankcijama Sjevernoj Koreji zbog prosinačkog lansiranja rakete kojim su prekršena pravila UN-a.

"Izjava Sjeverne Koreje je nepotrebno provokativna a testiranje bi bilo značajno kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti UN", izjavio je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney. "Daljnje provokacije samo da bi povećale izolaciju Pjongjanga", dodao je.

Carney je rekao da će nova rezolucija Vijeća sigurnosti "pomoći da se zaustavi razvoja programa oružja za masovno uništenje u Sjevernoj Koreji ... a Sjedinjene Države će poduzeti dodatne korake u tom smislu".

Vjeruje se da Sjeverna Koreja nema tehnologiju za nošenje nuklearne bojeve glave do matičnog teritorija SAD-a, iako je prosinačko lansiranje pokazalo da raspolaže raketama dometa 10.000 km, što u domet stavlja San Francisco i sjever Kalifornije, prema obavještajnim procjenama Južne Koreje.

Upitan da li je najnovije prijetnje Pjongjanga naznačuju smjer koji će se zauzeti mladi vođa Kim Jong-un, Carney je rekao: "Mi prosuđujemo Sjevernu Koreju po njezinu djelovanju ... sigurno nismo vidjeli značajnu promjenu u ponašanju".

(Hina) xdh ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙