FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski i dužnosnici RS o povratku Hrvata u Republiku Srpsku

Autor: zkre
MOSTAR, 23. siječnja 2013. (Hina) - Ravnateljica Ureda za odnose s Hrvatima izvan RH Darija Krstičević razgovarala je s ministrom izbjeglica i raseljenih osoba Republike Srpske Davorom Čordašem o realizaciji projekata za održivi povratak Hrvata na područje tog entiteta pri čemu je istaknuta činjenica da je 1.800 obitelji koji trenutačno žive u Hrvatskoj spremno vratiti u RS.

Kako je u srijedu priopćeno iz Čordaševa ureda, glavna tema razgovora bila je provedba projekata Regionalnog programa trajnog zbrinjavanja izbjeglica i povratak hrvatskih obitelji iz Hrvatske u Republiku Srpsku. Regionalnim programom je planirano trajno zbrinjavanje 5.400 obitelji u BiH od čega po 1.800 hrvatskih, srpskih i bošnjačkih obitelji.

"Ministar Čordaš je istaknuo da je svih 1.800 hrvatskih obitelji opredijeljeno je za povratak u Republiku Srpsku, a implementator projekta na području Republike Srpske je ministarstvo za izbjeglice i raseljene osobe", navodi se u priopćenju ministarstva za izbjeglice i raseljene osobe RS-a.

Ministar Davor Čordaš je upoznao ravnateljicu Ureda za odnose s Hrvatima izvan Hrvatske Dariju Krstičević i o dosadašnjim rezultatima njegova ministarstva vezano uz povratak izbjeglih, a bilo je riječi i o projektima hrvatske vlade kako bi se poboljšao položaj povratnika u BiH, s posebnim naglaskom na održiv povratak hrvatskih obitelji.

S područja Republike Srpske tijekom rata prognano je oko 220.000 tisuća Hrvata, a danas ih, prema podacima Katoličke crkve, tamo živi tek njih 15.000.

(Hina) xzkre ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙