FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski TV kanal doveo do prvog raskola unutar vladajuće koalicije u BiH

Autor: rmav
SARAJEVO, 11. siječnja 2013.(Hina) - Odluka Vijeća ministara Bosne i Hercegovine da u petak predloži parlamentu na usvajanje zakonsko rješenje kojim bi se uspostavio poseban televizijski program na hrvatskom jeziku dovela je do prvog raskola unutar vladajuće koalicije u BiH koju čini šest stranaka, a najava novog projekta nije naišla ni na potporu Europske unije.

Prijedlog izmjena postojećeg zakona o javnom radio-televizijskom servisu, odnosno o uspostavi hrvatskog kanala koji bi imao redakciju u Mostaru, Vijeće ministara BiH usvojilo je u petak uz protivljenje ministara iz reda bošnjačkog naroda, a protiv je bio i Damir Hadžić, ministar prometa i komunikacija u čijoj je nadležnosti uređivanje ovakvih pitanja.

Priopćenjem je odmah reagirao Savez za bolju budućnost (SBB) na čijem je čelu Fahrudin Radončić, aktualni ministar sigurnosti BiH. Ističući kako su hrvatski i srpski ministri odluku donijeli preglasavanjem bošnjačkih ministara, iz SBB-a su naveli kako će njihovi zastupnici u parlamentu BiH glasovati protiv tako predloženog zakona.

"Smatramo da takav prijedlog vodi etničkoj podjeli medijskog prostora, a time i etničkoj podjeli BiH", stoji u priopćenju kojega je potpisao Radončić.

Iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH na odluku Vijeća ministara reagirali su konstatacijom kako je riječ o političkoj odluci koja nema utemeljenja u stručnim procjenama.

"Vrlo se neosnovano i neargumentirano i bez javne rasprave i stručnih analiza uvodi četvrti RTV servis i što bi za posljedicu imalo rušenje postojećeg koncepta javnog emitiranja u BiH koji je postavljen na teritorijalnom načelu, a uvode se etnički javni RTV servisi", izjavio je nakon sjednice Vijeća ministara Mehmed Agović, savjetnik ministra prometa i komunikacija Hadžića.

Suzdržanost prema mogućoj uspostavi novog RTV servisa u BiH koji bi emitirao na hrvatskom jeziku iskazala je delegacija Europske komisije u BiH.

Glasnogovornik delegacije Andy McGuffie izjavio je kako bi se svi razgovori o sustavu javnog emitiranja trebali fokusirati na uspostavu korporacije koja bi objedinila postojeće servise na državnoj i entitetskim razinama te na tehnološki proces digitalizacije emitiranja što je istaknuto i u posljednjem izvješću o napretku BiH, kojega je sačinila Europska komisija.

"Iz tog razloga apeliramo na sve strane da svoju pažnju i resurse usmjere na jačanje nezavisnosti i profesionalnosti postojećih kanala u sklopu RTV sustava", izjavio je McGuffie pozvavši vlasti u BiH da bilo kakve promjene unutar javnog RTV sustava provode uz konzultacije s EU.

Vijeće ministara BiH je prijedlog izmjena zakona o javnom RTV servisu u BiH donijelo na temelju zahtjeva Doma naroda parlamenta BiH iz 2008. godine. To je tijelo na poticaj zastupnika iz HDZ BiH i HDZ 1990. tada zaključilo kako hrvatski narod nije ravnopravno zastupljen u programima postojećeg državnog odnosno entitetskih javnih emitera te je konstatiralo kako bi stoga trebao uspostaviti posebni televizijski kanal koji bi emitirao program na hrvatskom jeziku.

(Hina) xrmav ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙