FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dačić: vlada neće pasti zbog Kosova ni zbog borbe protiv korupcije i kriminala

Autor: vili
BEOGRAD, 11. siječnja 2013. (Hina) - Srbijanski premijer Ivica Dačić odbacio je u intervjuu u petak spekulacije o nejedinstvu u državnom vrhu u povodu usvajanja tzv. platforme i rezolucije za pregovore s Prištinom i istaknuo da su sad pred Srbijom dva najvažnija cilja - pronaći trajno i održivo rješenje za Kosovo i učiniti naredni korak ka Europskoj uniji (EU).

Dačić, koji je i ministar unutarnjih poslova, u beogradskim "Večernjim novostima" ustvrdio je da su se svi partneri u aktualnoj srbijanskoj vlasti suglasili i o formulacijama u tim dokumentima o kojima su "postojala različita viđenja" za buduće odnose Beograda i Prištine.

"Konačan tekst je usuglašen sa svim političkim faktorima na vlasti, uključujući i predsjednika Tomislava Nikolića... Nije bilo svađa, nije bilo nesuglasica, već razgovora o tome koju taktiku primijeniti da bi platforma ostvarila naš cilj, a to je dobivanje datuma pregovora s EU", rekao je Dačić komentirajući da je iz konačne verzije platforme izbačena odredba kojom je uvjetovan prekid tehničkog dijaloga s Prištinom, prijedlog katalonskog modela autonomije te demilitarizacija Kosova za koju bi jamčile snage EU i vojske Srbije i Albanije.

Istaknuvši da je "Srbija bila i bit će prisutna na Kosovu", što je za Beograd neupitno, Dačić je objasnio da platforma predviđa "jednu vrstu autonomije srpskih općina, odnosno zajednica srpskih općina" i najavio da će o tome razgovarati na idućem sastanku s kosovskim premijerom Hashimom Thacijem u Bruxellesu. Tema razgovora biti će paralelizam institucija, kazao je Dačić dodavši kako su potrebne institucije koje će priznati i Priština i Srbi na Kosovu. Usvajanjem platforme i rezolucije Beogradu nije cilj bilo koga provocirati ili natjerati na reakciju, rekao je Dačić dodavši da "platforma i rezolucija idu u korist pregovora koji se vode u Bruxellesu". On je također izrazio optimizam u pogledu šansi da Srbija u ožujku dobije datum za pregovore s EU.

Komentirajući ocjene da u vladajućoj koaliciji ne postoji apsolutno jedinstvo vezano uz proces pridruživanja eurointegracijama, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala kao i najave mogućnih izvanrednih izbora, srbijanski premijer je rekao da "vlada neće pasti".

"Izbori mogu biti kad god hoćete. Ali, da li itko može i pomisliti da bih kao premijer radio sve ovo što radim, nastavljao razgovore s Thacijem, a da onda sve to za nekoliko tjedana ili mjeseci padne u vodu zato što ćemo raspisati izbore? Ova vlada neće pasti ni zbog platforme, ni zbog borbe protiv korupcije, ni zbog Darka Šarića", naglasio je Dačić osvrnuvši se tako na najnovije optužbe o vezama nekih članova vlade sa šefom narko mafije.

U pogledu vanjske poliktike, Dačić je ponovio kako ju je prethodna vlada, u kojoj je bio vicepremijer, definirala temeljeći je na četiri stupa - EU, Rusiju, SAD i Kinu te da je njegovo stajalište da treba obnoviti i suradnju sa zemljama "koje su ranije bile tradicionalni partneri". U tom je kontekstu najavio kako će Srbija uskoro s Ujedinjenim Arapskim Emiratima potpisati krovni sporazum o strateškoj suradnji dviju zemalja, osobito u područjima vojne i avioindustrije, poljoprivredi, energetici.

(Hina) xvil ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙