FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Telekom i mediji: treba se okrenuti novim proizvodima

Autor: tmis
ZAGREB, 22. siječnja 2013. (Hina) - Za dalji rast i razvoj telekom i medijskih kompanija u Hrvatskoj potrebno je njihovo okretanje novim proizvodima te poslovna i digitalna transformacija u čemu ne smije biti oklijevanja, kao ni u inovacijama te iznalaženju izvora novih investicija bilo u državi, europskim fondovima ili drugdje.

Poručili su to s današnje konferencije o trendovima u telekomunikacijama i medijima u Zagrebu predstavnici vodećih telekom i medijskih kuća u Hrvatskoj, predsjednici uprava Hrvatskog telekoma (HT) Ivica Mudrinić, Vipneta Mladen Pejković, Ericssona Nikole Tesle (ENT) Gordana Kovačević te glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije (HRT) Goran Radman.

Ocjenivši da je važnost telekoma, medija i općenito ICT sektora napokon prepoznata i na državnoj (vladajućoj) razini za rast i razvoj te otvaranje radnih mjesta, svi su istaknuli i da prošla godina za njihovo poslovanje i stanje na tržištu možda nije bila blistava, ali da su učinili puno u transformaciji i okretanju novim proizvodima.

ICT uključujući i telekom sektor i dalje ostaje jedan od najrazvijenih u Hrvatskoj, po tome je i na svjetskoj razini, ali nedostaju mu veće investicije u infrastrukturu i poslovne modele, kazao je konzultant iz kuće PriceWaterHouseCoopers (PwC) Dejan Ljuština.

Navodeći da su investicije u HT-u prošle godine bile znatno iznad onih u 2011., Mudrinić iz HT-a je naglasio da bi investicija bilo i više da je stvoren regulatorni okvir koji bi ih poticao.

Bez toga, odnosno osiguravanja veleprodajnih uvjeta, HT ne može i ne smije ulagati više jer bi to bilo na štetu kompanije, a to je i razlog zašto HT nije više investirao u optiku, kazao je Mudrinić dodajući da su poslovanjem u 2012. zadovoljni.

I Pejković iz Vipneta upozorio je na znatno manje investicije u Hrvatskoj nego primjerice prije pet godina, ali drži i da kompanije trebaju naći snage za promjene, da operativna izvrsnost i rezanje troškova više nisu dovoljni te da treba tražiti i naći nove tržišne niše. Vipnet se u zadnjih 18 mjeseci upravo bavio time i rezultati pokazuju opravdanost takvih nastojanja, istaknuo je.

S poslovanjem u prošloj godini zadovoljna je i Kovačević iz ENT-a koja je istaknula i da se jedino prilagodbom i inovacijama može zadržati liderska tržišna pozicija u okruženju. Zbog velikih izvoznih poslova ETN-a, koji čine 60 posto od ukupnih 2 milijarde kuna lanjskog izvoza hrvatskog ICT-a, očekuje da će poslovni rezulatati ETN-a za 2012. biti jedni od kvalitetnijih do sada.

Radman s HRT-a očekuje pak da će ove godine konačno krenuti transformacija i pozitivna rješenja u toj medijskoj kući koja je po njegovoj ocjeni prošle godine doživjela "kulminaciju glavinjanja u svakom segmentu". Vjeruje da će u svom mandatu uspjeti aktivirati brojne neiskorištene resurse HRT-a kao i da će komercijalni prihodi HRT-a moći nadoknaditi manjak iz javnog sektora. Kazao je i da prosječnog korisnika HRT dnevno košta 2,60 kuna, za što se ne može ništa kupiti u ovoj zemlji, ali da HRT ipak za taj novac može isporučiti više.

(Hina) xtam yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙