FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: svjež novac i poslovna izvješća potiču tržište?

Autor: neba
NEW YORK, 21. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Zahvaljujući dobrim gospodarskim podacima, na Wall Streetu su prošloga tjedna Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli najviše razine u pet godine, a mogu li nastaviti rasti, ovisi o novim kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija.

Dow Jones porastao je prošloga tjedna 1,2 posto, na 13.649 bodova, a S&P 500 0,9 posto, na 1.485 bodova, što su najviše razine tih indeksa od prosinca 2007. godine. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,3 posto, na 3.134 boda.

Ulagače su prošloga tjedna ohrabrili bolji nego što se očekivalo makroekonomski podaci koji ukazuju na jačanje dvaju najvećih svjetskih gospodarstava, američkog i kineskog.

Pozitivno su na tržište utjecali i nešto bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati kompanija i banaka ostvareni u četvrtom lanjskom tromjesečju. Zbog toga su analitičari blago povećali procjene poslovnih rezultata kompanija.

U najnovijoj anketi Reutersa očekuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeks u posljednjem lanjskom kvartalu porasle za 2,5 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dok su prije tjedan dana očekivali rast za 1,9 posto.

Ovoga će tjedna, skraćenog za jedan radni dan jer se u ponedjeljak obilježava Dan Martina Luthera Kinga, u fokusu ulagača biti financijska izvješća tehnoloških kompanija, kao što su Apple, IBM, Google, Microsoft, Advanced Micro Devices…

Poslovne rezultate objavit će i industrijski divovi United Technologies, 3M, Honeywell, Johnson & Johnson, Du Pont, Procter & Gamble…

„Rezultati tih kompanija pokazat će nam u kakvoj je putanji gospodarstvo“, kaže Michael Yoshikami, direktor u fondu Destination Wealth Management.

Uspon cijene dionica mogao bi potaknuti i svježi novac na tržištu, s obzirom da posljednji podaci pokazuju da se sredstva iz obvezničkih prelijevaju u dioničke fondove jer su ulagači skloniji riziku i traže veće prinose na svoj kapital.

„Što se prinosa tiče, mnoge dionice donose vrlo velike prinose, pa je jasno zašto se novac slijeva na tržište dionica. Nema puno ljudi koji bi znatnije ulagali u 10-godišnje državne obveznice koje donose prinos od 1,8 posto godišnje“, kaže Stephen Massocca, direktor u banci Wedbush Morgan.

Ovoga će tjedna biti objavljena i nova izvješća s tržišta nekretnina, o prodaji novih i postojećih kuća.

Dobri podaci o započetim gradnjama i građevinskim dozvolama potaknuli su prošloga tjedna skok cijena dionica u građevinskom sektoru na najviše razine u posljednjih pet i pol godina.

Budu li i ovotjedni podaci s tržišta nekretnina tako dobri kao prošlotjedni, cijene dionica građevinskih kompanija mogle bi dodatno porasti, kažu analitičari.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙