FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Egipat kaže da će intervencija u Maliju razbuktati sukob

Autor: akoz
RIJAD, 21. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Vojna intervencija u Maliju pogoršat će sukob u Africi i riskira razdvojiti ostatak kontinenta od njegovog arapskog sjevera, rekao je Egipat u ponedjeljak.

Govoreći u Saudijskoj Arabiji na otvaranju arapske konferencije o razvoju, egipatski predsjednik Mohamed Mursi rekao je da je razvoj potreban kako bi se razriješio sukob u siromašnom Maliju.

"Želio bih potvrditi da se nikako ne slažemo s vojnom intervencijom u Maliju jer će to razbuktati sukob u toj regiji", rekao je Mursi.

"Intervencija mora biti mirna i usmjerena na razvoj i sredstva se moraju trošiti na razvoj", rekao je. "Ono što nikako ne želimo je razdvojiti arapski sjever od ostatka Afrike".

Mursi je osudio otmicu talaca na plinskom polju u Alžiru prošloga tjedna i rekao da Egipat stoji uz Alžir. "Ovo je osjetljiva situacija. Mi smo protiv vojne agresije ili vojne intervencije u Maliju i bit ćemo uz Alžir... ili bilo koje situacije koja riskira sigurnost bilo koje arapske zemlje", rekao je.

Francuska i nekoliko afričkih država na poziv malijske vlade poslali su u Mali vojnike kako bi se borili protiv islamističkih pobunjenika na sjeveru te zemlje i spriječili da ta zemlja postane baza za napade islamističkih militanata.

(Hina) xakoz ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙