FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Sport u 21 sat

Autor: zmat
ZAGREB, 21. siječnja 2013. (Hina) - Pregled važnijih sportskih događaja do 21 sat.

ZAGREB - Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Igor Štimac objavio je danas popis kandidata za prijateljsku utakmicu protiv Južne Koreje, koja će se igrati 6. veljače u Londonu na stadionu nogometnog kluba Fulhama, Craven Cottageu. Bit će to prva utakmica hrvatske vrste u 2013. godini, ujedno i glavna provjera uoči nastavka kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo i utakmice protiv Srbije, 22. ožujka u Zagrebu. Štimac je pozvao 26 igrača, ali u iduća dva tjedna taj će se popis smanjiti na 19 imena. Na popisu nema većih iznenađenja, ponovno su među pozvanima mladi veznjaci Mateo Kovačić (Dinamo) i Franko Andrijašević (Hajduk). Zbog klupskih obveza izbornik nije zvao standardne reprezentativce Milana Badelja (HSV) i vratara Monaca Danijela Subašića.

"Očekuje nas jako važna utakmica protiv ozbiljnog suparnika. Želimo pružiti maksimum bez obzira što se radi o nezgodnom terminu. Moramo biti oprezni da se nitko ne ozlijedi, a posebice oni koji su u fazi priprema", rekao je Štimac.

Okupljanje reprezentacije je 4. veljače u Zagrebu.

Koreja se na posljednjem Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi plasirala u osminu finala, dok je na zadnja dva Azijska kupa bila brončana. Trenutačno je na 34. mjestu Fifine ljestvice, a do sada smo međusobno igrali pet puta, a svih pet susreta je bilo prijateljskog karaktera. Hrvatska je slavila jednom, u ožujku 1996. u Zagrebu 3:0, dok su Koreanci slavili dva puta, oba rezultatom 2:0. U Seoulu 2001. i Hong Kongu 2006. Jedna utakmica je završila bez pobjednika, 1:1.

VRATARI: Stipe Pletikosa (Rostov), Dario Krešić (Lokomotiv Moskva)

OBRANA: Josip Šimunić (Dinamo), Domagoj Vida (Dynamo Kijev), Vedran Ćorluka (Lokomotiv Moskva), Gordon Schildenfeld (PAOK), Dejan Lovren (Lyon), Ivan Strinić (Dnjipro), Darijo Srna (Šahtar), Mario Maloča (Hajduk)

VEZNI: Luka Modrić (Real Madrid), Josip Radošević (Hajduk), Ivan Rakitić (Sevilla), Sammir (Dinamo), Ivan Perišić (Wolfsburg), Niko Kranjčar (Dinamo Kijev), Mateo Kovačić, Arijan Ademi (Dinamo), Franko Andrijašević (Hajduk), Ognjen Vukojević (Dinamo Kijev)

NAPADAČI: Mario Mandžukić (Bayern), Eduardo da Silva (Šahtar), Nikica Jelavić (Everton), Nikola Kalinić (Dnjipro), Ivica Olić (Wolfsburg), Mladen Petrić (Fulham).

ZAGREB - Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Igor Štimac još jednom je stao u obranu hrvatskog veznjaka Luke Modrića koji se posljednjih tjedana našao na meti medija i javnosti zbog oscilacija koje pokazuje u dresu Real Madrida.

"Previše polemizirate oko Modrićevih igara. Luka nije prošao kvalitetne pripreme i to se moralo odraziti na njegovoj formi. Međutim, Jose Mourino je zadovoljan njegovim igrama i svjestan je situacije u kojoj se Luka našao. Tek sada slijedi pravi dio sezone i za hrvatsku reprezentaciju i za Real, i Luka će u veljači dosegnuti pravu formu", poručio je danas izbornik hrvatske vrste na novinarskoj konferenciji održanoj u zagrebačkom hotelu Double Tree by Hilton.

Štimac se osvrnuo i na zanimanje talijanskih klubova za mladog veznjaka Hajduka Josipa Radoševića. "Kada talijanski klubovi pokazuju interes za naše mlade igrače to je značajno i za hrvatski nogomet. To je sjajan putokaz i ostalim mladim igračima", kazao je Štimac, dodavši kako će uvijek pomagati hrvatskom klupskom nogometu, ali ne na štetu reprezentacije.

ZAGREB - Prva novinarska konferencija Hrvatskog nogometnog saveza u 2013. godini bila je prava prilika i za službeno predstavljanje novog izbornika mlade reprezentacije Nike Kovača (41), kojem će prvi suradnik biti brat Robert (38). Braća Kovač godinama su nosila dres hrvatske vrste, a Niko je i jedan od legendarnih kapetana 'Vatrenih'. Obojicu je krasila igračka strast i profesionalnost koje su ih učinile ljubimcima navijača. Sada takav pristup najavljuju i na trenerskoj klupi.

"Uvijek smo profesionalno i maksimalno izvršavali sve svoje zadaće na treninzima i na utakmicama. Takvi ćemo biti i kao treneri, nismo se ništa promijenili", kazao je Niko, te naglasio ključno: "Naš glavni cilj je stvarati igrače za A reprezentaciju. Ne jednog ili dvojicu, već više njih. Pokušat ćemo izboriti nastup na europska i svjetska prvenstva, no glavni zadatak je osposobiti što više igrača za A reprezentaciju".

Niko je u dresu hrvatske vrste sakupio 83 nastupa postigavši 15 golova, dok je tri godine mlađi brat u 'kockastom' dresu odigrao jednu utakmicu više, ali se nije upisao među strijelce. Obojica posjeduju potrebne papire, Niko PRO licencu, a Robert A licencu, dostatnu da radi kao pomoćni trener.

"Velika je čast raditi u hrvatskoj reprezentaciju za koju smo s ponosom igrali", dodao je Robert koji je igračku karijeru zaključio u lipnju 2010., godinu dana nakon što je to učinio i Niko.

Prvu provjeru U-21 reprezentacija će imati 5. veljače kada je očekuje utakmica protiv Nizozemske. Do tada će braća Kovač popuniti stručni stožer, te izabrati kandidate za utakmicu. Obojica su naglasila kako očekuju dobru suradnju s izbornikom A vrste Štimcem, s kojim su dijelili svlačionicu u reprezentaciji, ali i sa izbornikom U-19 reprezentacije Dinkom Jeličićem.

BELEK - Nogometaši Hajduka u prijateljskoj su pripremnoj utakmici pred nastavak natjecanja u Prvoj HNL u turskom Beleku svladali njemačkog drugoligaša dynamo iz Dresdena sa 1-0 (1-0). Strijelac jedinog pogotka bio je Ivan Vuković u 37. minuti. Prije tri dana je sastav iz Dresdena tijekom priprema u Turskoj svladao i zagrebački Dinamo i to sa 2-0.

ZAGREB - U poluzavršnici hrvatskog košarkaškog Kupa "Krešimir Ćosić" igrat će Cibona i Zadar, odnosno Split i Cedevita, odlučio je ždrijeb koji je održan danas u u prostorijama Hrvatskog košarkaškog saveza u Zagrebu. Prve polufinalne utakmice se igraju 6. veljače u Košarkaškom centru "Dražen Petrović", dok je završnica na rasporedu dan kasnije 7. veljače.

BARCELONA - Rukometaši Španjolske i Slovenije izborili su plasman u četvrtfinale Svjetskog prvenstva koje se održava u Španjolskoj, domaćini su u osmini finala u Zaragozi uvjerljivo sa 31-20 (20-12) svladali Srbiju, dok je Slovenija sa 31-26 (19-11) nadigrala Egipat u Barceloni. Španjolce je do sigurne pobjede protiv Srba predvodio Albert Rocas sa sedam golova, dok je Petar Nenadić sa četiri gola bio najefikasniji u redovima srpske reprezentacije.

Slovenci su na odmor otišli s osam golova viška (19-11) protiv Egipćana, ali 10 minuta prije kraja afrički se predstavnik primakao na samo dva pogotka razlike (26-24). Ipak, u završnici su naši zapadni susjedi uspjeli zadržati, pa čak i povećati prednost na konačnih 31-26. Jure Dolenec postigao je šest pogodaka za Sloveniju, dok je Ahmed Mohamed 10 puta zatresao slovensku mrežu.

Španjolska će u četvrtfinalu igrati protiv Njemačke, dok će Sloveniji suparnik biti Rusija.

U posljednja dva četvrtfinalna susreta od 21.30 sati sastaju se Hrvatska i Bjelorusija u Zaragozi, te Mađarska i Poljska i Barceloni.

NELSPRUIT - U susretu 1. kola skupine C Afričkog nogometnog prvenstva koje se održava u JAR-u branitelj naslova Zambija i Etiopija su u Nelspruitu igrale 1-1 (1-0). Zambija je povela u trećoj minuti sudačke nadoknade vrlo sadržajnog prvog poluvremena pogotkom Mbesume (45+3), a na konačnih 1-1 izjednačio je Adane (65) u trenucima kada je Etiopija imala igrača manje na travnjaku. Inače, Etiopljani su prvi imali priliku doći do prednosti, ali je u 25. minuti Saladin promašio 11-erac. Samo 11 minuta kasnije Zambija je stigla do brojčane prednosti na terenu nakon što je zbog pogibljenog starta isključen etiopski vratar Tassew. Ipak, u konačnici Zambija nije uspjela iskoristiti igtača više na igralištu.

U skupini C još igraju Burkina Faso i Nigerija koje će svoj susret 1. kola odigrati kasnije danas.

NEW YORK - U velikom finalu profesionalne lige američkog nogometa, poznatijem kao Super Bowl, igrat će San Francisco 49ersi i Baltimore Ravensi. Također, po prvi puta u povijesti NFL-a treneri finalista su braća, momčad San Francisca vodi 49-godišnji Jim Harbaugh, a Baltimore godinu dana stariji John Harbaugh. Ovogodišnji Super Bowl na rasporedu je 3. veljače u New Orleansu, a to je 47. izdanje najvećeg sportskog događaja u SAD-u. U sinoćnjem finalu Nacionalne konferencije San Francisco je pobijedio Atlanta Falconse sa 28-24, iako je početkom druge četvrtine gubio sa 0-17, a na poluvremenu sa 14-24. No, u drugom dijelu Atlanta nije uspjela upisati niti poena, a junak susreta postao je Frank Gore koji je zabio dva "touchdowna" za pobjedu San Francisca, koji je od 1995. nije igrao u Super Bowlu. U Američkoj konferenciji Baltimore je svladao New England Patriotse sa 28-13. New England Patriotsi, koje vodi američki Hrvat Bill Belichick, bili su favoriti, a u prilog im je išla i činjenica da su prošle sezone, također u konferencijskom finalu, izbacili Baltimore. Na poluvremenu je izgledalo da će se povijest ponoviti, budući da je Baltimore gubio sa 7-13. Ipak, u drugom dijelu razigrao se quarterback Ravensa Joe Flacco, koji je imao tri dodavanja za "touchdown" i tako je Baltimore izborio svoj prvi Super Bowl nakon 2001.

NACIONALNA KONFERENCIJA

Atlanta Falcons - San Francisco 49ers 24-28

AMERIČKA KONFERENCIJA

New England Patriots - Baltimore Ravens 13-28

SEATTLE - Skupina poslovnih ljudi sa sjedištem u Seattleu, na čelu koje su osiguravateljski magnat Chris Hansen i izvršni direktor Microsofta Steve Ballmer potpisali su ugovor kojim preuzimaju kontrolni udio vlasništva nad američkom profesionalnom košarkaškom NBA momčadi Sacramento Kingsima čime je napravljen značajan korak ka vraćanju NBA-a u Seattle nakon pet godina izbivanja. No, ovaj ugovor i najvjerojatnije preseljenje Kingsa iz Sacramenta u Seattle još mora odobriti vodstvo NBA lige, a to bi moglo potrajati nekoliko mjeseci. Skupina pod vodstvom Hansena i Ballmera dobila je doopuštenje gradskog vijeća Seattlea za izgradnju nove dvorane vrijedne 490 milijuna dolara koja bi se trebala nalaziti blizu obale u južnom dijelu grada. No, izgradnji dvorane na toj lokaciji još uvijek se protive lučke vlasti u Seattleu. Seattle je ostao bez NBA momčadi 2008. godine kada su Seattle SuperSonicsi preselili u Oklahoma City i promijenili ime u Thunder jer tadašnje gradske vlasti nisu željele sufinancirati izgradnju nove dvorane što je kao uvjet za ostanak momčadi u gradu tražio vlasnik kluba Clay Bennett.

ISTANBUL - Nizozemski nogometaš Wesley Sneijder potpisao je ugovor na tri i pol godine s turskim Galatasarayem nakon što nije našao načina da se dogovori sa svojim dosadašnjim klubom Interom iz Milana o produljenju ugovora. Turski je prvak uplatio Interu 7,5 milijuna eura odštete, a Sniejder će igrati za godišnju plaću od 5,5 milijuna eura.

"To će biti sjajno i atmosfera će biti lijepa, jedva čekam da odem tamo i odigram prvu utakmicu", izjavio je 28-godišnji Sneijder u interviewu uživo za Galatasarayevu internetsku stranicu www.galatasaray.org.

"Postignut je dogovor. Kada ugovor bude potpisan, bit će objavljene pojedinosti", naveo je Galatasaray na svojim stranicama.

Sneijder je bil jedan od najboljih svjetskih igrača u sezonu 2009./2010. i njegova odluka da karijeru nastavi izvan pet europskih najjačih liga svijeta iznenadila je mnoge.

MELBOURNE - Švicarski tenisač Roger Federer igrat će u četvrtfinalu Australian Opena protiv Francuza Jo-Wilfrieda Tsonge, što mu je 35. četvrtfinale zaredom na grand slamu, nakon što je u osmini finala pobijedio 6-4, 7-6 (7/4), 6-2 Kanađanina Miloša Raonića. Ova pobjeda Federeru je osigurala 35. plasman zaredom u četvrtfianle nekog grand slama. Zadnji put kada je izgubio prije četvrtfinala na nekom grand slam turniru bilo je protiv Gustava Kuertena u Roland-Garrosu 2004.

Švicarac će u srijedu igrati protiv Jo-Wilfrieda Tsonge, kojeg je u 11 međusobnih ogleda pobijedio osam puta.

Rezultati osmine finala Australian Opena:

Tenisači:

Jérémy Chardy (Fra) - Andreas Seppi (Ita/21) 5-7, 6-3, 6-2, 6-2

Andy Murray (VBr/3) - Gilles Simon (Fra/14) 6-3, 6-1, 6-3

Jo-Wilfried Tsonga (Fra/7) - Richard Gasquet (Fra/9) 6-4, 3-6, 6-3, 6-2

Roger Federer (Švi/2) - Miloš Raonić (Kan/13) 6-4, 7-6 (7/4), 6-2

Tenisačice:

Viktorija Azarenka (Bje/1) - Jelena Vesnina (Rus) 6-1, 6-1

Svetlana Kuznjecova (Rus) - Caroline Wozniacki (Dan/10) 6-2, 2-6, 7-5

Serena Williams (SAD/3) - Maria Kirilenko (Rus/14) 6-2, 6-0

Sloane Stephens (SAD/29) - Bojana Jovanovski (Srb) 6-1, 3-6, 7-5

PLITVICE - U hotelu "Plitvice" na Plitvičkim jezerima počelo je Pojedinačno prvenstvo Hrvatske u šahu u muškoj konkurenciji na kojem sudjeluje 12 velemajstora. Naslov prvaka brani Mladen Palac, a po rejtingu najveći favoriti trebali bi biti Zdenko Kožul, Hrvoje Stević i Ivan Šarić. U prvom kolu Palac je sjajnom igrom u završnici svladao Alojzija Jankovića, a pobjedom je startao i Davorin Kuljašević, koji je jednim taktičkim udarom iskoristio preambicioznu igru Roberta Zelčića i postigao lako dobivenu topovsku završnicu. Vrlo sadržajne i teorijski zanimljive bile su partije Ivan Šarić – Martinović, Ante Šarić – Jovanović i Brkić – Stević, a završene su podjelom boda. Odličnu igru pružio je i Ognjen Jovanić, koji je odbio Kožulov napad na kraljevu krilu, osvojio pješaka i prisilio suparnika da spašava remi u topovskoj završnici.

Ukupno će se odigrati 11 kola po Bergerovu sustavu, a prvenstvo završava 31. siječnja.

(Hina) xzm yzm

An unhandled error has occurred. Reload 🗙