FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska 12,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 19. siječnja 2013. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 12,30 sati

ZAGREB - U sklopu obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice - 6. hrvatskog Dana mimoza, na Cvjetnom je trgu danas organizirana humanitarna prodaja mimoza, kao i niz edukativnih aktivnosti kojima se želi upozoriti na važnost prevencije u liječenju te zloćudne bolesti od koje godišnje u svijetu oboljeva oko pola milijuna žena, a 275.000 ih umre. U Hrvatskoj se svaki dan jednoj ženi dijagnosticira rak vrata maternice a svaki treći dan od te zloćudne bolesti jedna žena umre, istaknuo je ministar zdravlja Rajko Ostojić na manifestaciji koju organizira Hrvatska liga protiv raka i udruga 'Zdravka', pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja. Ministar zdravlja ujedno je pozvao žene da se odazovu javnom pozivu na papa test, koji s visokom vjerojatnošću otkriva početne promjene karcinoma vrata maternice. Izviestio je kako je upućeno 100 tisuća poziva ženama u dobi od 25 do 64 godine da se odazovu na perventivni pregled koji, kako je kazao ministar Ostojić, spašava život. Pojasnio je kako je rak vrata maternice u potpunosti izlječiv, ako se otkrije na vrijeme. Akciju je došao podržati i jedan od njezinih pokrovitelja, predsjednik Republike Ivo Josipović, naglasivši kako je to jedan od načina vođenja brige o sugrađankama. Prodaji mimoza pridružio se i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, koji je podsjetio kako je upravo Hrvatski sabor proglasio svaku treću subotu u siječnju Nacionalnim danom borbe protiv raka maternice. Akciju je podržala i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, te je upozorila na ulogu edukacije mladih te odgovornost pri stupanju u spolne odnose. Akciju su podržali i predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i brojni drugi. Gradonačelnik Bandić podsjetio je kako Grad Zagreb donira sredstva za besplatno cijepljenje djevojčica protiv HPV-a, jednog od glavnih uzročnika raka vrata maternice. "Premalo nas je da ne bismo vodili računa o svakom životu", poručio je Bandić.

OPATIJA - Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je danas da je smisao klauzure HDZ-a, koja je počela danas u Opatiji, homogenizacija stranke te da će u fokusu interesa biti gospodarski program stranke i gospodarska situacija u zemlji, koju je ocijenio nimalo optimističnom, kao i dogovor o programu za lokalne izbore. Na dvodnevni sastanak iza zatvorenih vrata, koji je počeo jutros Opatiji, došli su članovi najviših tijela stranke, a najavljeno je da će se raspravljati o pripremi i provedbi predstojećih lokalnih izbora, definiranju izborne strategije, izbornom sloganu te o smjernicama političkog marketinga. Odgovarajući na novinarsko pitanje o očekivanjima od lokalnih izbora, Karamarko je rekao da će HDZ napraviti kvalitetni pomak u odnosu na prijašnje rezultate, te da je u tom smislu koncipiran i današnji skup, “da homogeniziramo stranku, da se dogovorimo oko programa za lokalne izbore i oko strategije za provođenje tog programa.” Ovdje je vrh HDZ-a, ljudi koji su najodgovorniji za ono što slijedi i mislim da imamo dovoljno predispozicija, stranka se naprosto diže, rekao je i istaknuo da HDZ sada ima oko 6500 novih članova i da se “osjeća duh zajedništva.” Uvijek će biti disonantnih tonova oko nekih tema i pitanja, rekao je dodavši da je to “jako normalno” i da bi se čudio da ih ne bude, jer “stranku čine ljudi, a ne roboti.” “Strankom se ne rukovodi imperativnim tonovima, ne vodi se autokratski nego na demokratski način, stranka doista jest u procesu demokratizacije i mislim da se to prepoznaje”, rekao je Karamarko dodajući da se HDZ vratio svojim temeljnim načelima. U fokusu interesa je gospodarski program stranke, iznijet ćemo kritiku i svoje viđenje gospodarske situacije, koju, naglasio je, u HDZ-u “ne vide nimalo optimistično i ružičasto.” Na upit kada će predstaviti sve kandidate za veće gradove, Karamarko je rekao da su s nekim kandidatima već izašli, primjerice u Splitu. Poučeni smo iskustvom onih koji ranije ističu kandidate, koji se onda i po osam mjeseci eksploatiraju po medijima, pa stranke dolaze u situaciju da ih mijenjaju. Rekao je da je izbor kandidata u Zagrebu u finišu, kao i u Rijeci i Osijeku te da će se sukcesivno objavljivati imena tih ljudi, a potom s njima započeti oštru kampanju.

Predsjednik HDZ-a najavio je da će 8. ožujka u Ciboni biti izvještajni sabor stranke.

PULA - Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Silvano Hrelja i povjerenik pulskog SDP-a Danijel Ferić najavili su danas zajednički nastup na idućim lokalnim izborima u gradu Puli i Istarskoj županiji. Istaknuvši kako se HSU kao politički partner dokazao pouzdanim na nacionalnoj razini, Hrelja je na konferenciji za novinare rekao kako u toj stranci SDP oduvijek smatraju stožernom strankom socijaldemokracije u Hrvatskoj. "Ako želimo kvalitetnu socijaldemokratsku politiku, odnosno politiku prema građanima, radnicima i umirovljenicima onda moratu tu opciju znatno ojačati", kazao je predsjednik HSU-a Hrelja. HSU i SDP imaju srodne programe i žele "takvu priču preslikati u Puli, uvjereni da ova koalicija može osigurati kvalitetniju vlast", dodao je. "S umirovljenicima Pule će se do lokalnih izbora na bezbroj načina manipulirati, no mogu biti sigurni da će buduća gradska koalicijska vlast SDP-a i HSU-a biti osjetljivija za njihove probleme, za razliku od dosadašnje", rekao je predsjednik HSU-a Silvano Hrelja. Ocijenivši kako je ovo prvi korak u stvaranju jedne male grupacije političkih stranka, SDP-ov kandidata za pulskog gradonačelnika Peđa Grbin kazao je kako je ovo još jedna potvrda da nisu točne one priče koje se, kazao je "plasiraju u medijima o raspadu zajedništva i razdoru u našim redovima". "Mi smo danas jači nego ikad u uvjerenju da naš grad možemo promijeniti i učiniti boljim", naglasio je Grbin, najavivši kako su u tijeku pregovori s HSLS-om i SDSS-om, a uskoro i sa zelenom strankom.

ZADAR - Polaganjem vijenaca na spomen obilježja poginulim Hrvatskim braniteljima u Kašiću i Islamu Latinskom jutros počinje obilježavanje 20. obljetnice vojnoredarstvene akcije Maslenice. Obilježavanje se nastavlja svetom misom u crkvi Svetoga Frane u 12,30 u Podpragu na Velebitu. Također iza podneva na programu je Memorijalni maraton od Masleničkoga mosta do Novigrada, dok će u 15 sati na rivi u Posedarju biti otkrivena Spomen ploča pripadnicima Hrvatske ratne mornarice (HRM) koji su sudjelovali u akciji. Današnji program završava koncertom klape HRM-a Sveti Juraj i mornaričkoga orkestra u školskoj sportskoj dvorani u Poličniku. Središnja svečanost obilježavanja akcije Maslenica održat će se u utorak, 22. siječnja, a svoj dolazak potvrdili su predsjednici Republike, Hrvatskog sabora i Vlade te general Ante Gotovina, koji je s pokojnim generalom Jankom Bobetkom planirao i vodio osloboditeljsku akciju Maslenicu. Vojnoredarstvena operacija Maslenica bila je prva velika osloboditeljska operacija hrvatske vojske i policije. Počela je 22. siječnja 1993., u 6 sati ujutro, i u tri su dana hrvatski branitelji u zadarskome zaleđu oslobodili 15-ak sela, te bitne strateške točke kao što su Novsko ždrilo i zrakoplovna baza Zemunik. Također ponovno su prometno povezani jug i sjever Hrvatske, a naknadno je oslobođena i Hidrocentrala i brana Peruća, koju su pripadnici srpskih terorista neuspješno pokušali dignuti u zrak sa 30 tona eksploziva. Akcija Maslenica bila je ključna za obranu Hrvatske od jugosrpske agresije i daljnja vojna djelovanja Hrvatske vojske i policije, te najava pobjedonosne operacije Oluje 1995. .

ZAGREB - Državni zavod za zaštitu prirode (DZZP) izradio je prijedlog hrvatske ekološke mreže Natura 2000, što je dio europske mreže zaštićenih područja važnih za očuvanje ugroženih vrsta i staništa, a koji obuhvaća nešto manje od 30 posto hrvatskog teritorija. "U mreži je po tom prijedlogu malo manje od 37 posto kontinentalnog dijela i oko 17 posto morskog dijela Hrvatske", izjavila je za Hinu načelnica Odjela za ocjenu prihvatljivosti zahvata za prirodu u DZZP-u Ramona Topić i dodala da je prijedlog izrađen krajem prošle godine, nakon gotovo 10 godina prikupljanja podataka, u što su bile uključene sve znanstvene institucije te nevladine udruge. U hrvatskom prijedlogu Natura 2000 su svi nacionalni parkovi (osam) i parkovi prirode (11) te većina posebnih rezervata i značajnih krajobraza, kao što su Sunjsko polje i Odransko polje, koja su nam važna zbog očuvanja ugroženih travnjaka ili ugroženih vrsta. U prijedlogu Natura 2000 su i morska područja, primjerice Lastovsko otočje kao park prirode, te Cres, Lošinj i viški akvatorij kao područja važna za dupine. U prijedlogu su i područja koja nisu zaštićena, kao primjerice Dinara, Mosor, Svilaja te Spačvanske šume kao najveći kompleks šuma hrasta lužnjaka u Europi. Istaknula je kako je ekološka mreža Natura 2000 jedan od osnovnih mehanizama zaštite prirode u EU i predstavlja europsku mrežu područja važnih za očuvanje europskih ugroženih vrsta i stanišnih tipova. Na ukupno tridesetak posto teritorija Hrvatske izdvojena su područja za 240 vrsta i 74 stanišna tipa, a uvršteno je i 12 vrsta koje je Hrvatska predložila kao dopunu Direktivi o zaštiti prirodnih staništa i divlje faune i flore kako bi pokrila svoje posebnosti, a uglavnom su vezane uz krško područje koje je specifično u Europi. "Dodali smo neke vrste riba vezane uz hrvatske krške rijeke te dva stanišna tipa - sedrene barijere koje su prepoznate kao svjetska posebnost, primjerice u nacionalnim parkovima Plitvička jezera i Krka, te jedan mediteranski vlažni tip travnjaka - orhidejski travnjak koji je u Hrvatskoj rasprostranjen po krškim poljima", rekla je Topić. Istaknula je kako je važno uzeti u obzir razliku između kontinentalnoga i krškog dijela Hrvatske.

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izjavio je danas kako je situacija u Zagrebu, kada je u pitanju čišćenje snijega, dobra. Zbog razlike između dnevne i noćne temperature zraka moguće je padanje komada leda i snijeg s krovova i zato će sedam specijaliziranih vatrogasnih vozila danonoćno biti na terenu kako bi se spriječilo da pješacima led padne na glavu, rekao je Bandić novinarima na obilježavanu 6. Dana mimoza. Dodao je kako je od padova snijega na automobile nastala ogromna materijalna šteta koju grad Zagreb treba platiti. Gradonačelnik Bandić nije želio komentirati izjavu ministrice kulture Andree Zlatar Violić kako je njegova odluka o zabrani plakata za predstavu "Fine mrtve djevojke" cenzura. "Ne bih o tome, sve sam već rekao", ponovio je Bandić, dodavši kako će uvijek postupati u skladu sa svojom savješću kao čovjek, građanin, a u ovom slučaju, i vjernik.

KARLOVAC - Mnogobrojni kvarovi na dalekovodima diljem Karlovačke županije uklonjeni su, no neka su mjesta već 30-tak sati bez električne energije, a u karlovačkoj Elektri doznaje se kako bi se se do kraja dana opskrba strujom trebala svuda uspostaviti. Županijski centar 112 izvještava o mnogobrojnim intervencijama i pomoći ljudima, navodeći kako je jučer ukupno bilo 613 poziva u pomoć, od kojih se više od 300 odnosilo na nevolje uzrokovene snijegom. Otklanja se veliki kvar na dalekovodu Duga Resa – Generalski Stol, no taj je prostor zaobilaznim napajanjem uglavnom dobio struju (iz više pravaca). Od sinoć su bez struje Prilišće i Pribanjci, koji bi trebali struju dobiti uskoro. Na području Vojnića, u Slavskom Polju i Utinji, gdje stuje nema više od 24 sata, kvar bi se mogao otkloniti do navečer, kao i selima Trošmarija, Gornje Dubrave i Popovo selo kod Ogulina, gdje nema struje zbog kvara na trafostanici Oštarije, kazao je Hini tehnički direktor Elektre Karlovac Josip Kekić. Rano jutros u selu Miloševac mještaninu Pavlu Joviću intervencijom vatrogasaca spašena je stoka, očišćena je cesta do kuće, u najbitnijem sanirana šteta u štali, izvjestio je medije karlovački Centar 112. Djelatnici i volonteri Crvenog križ Slunj i Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) iz Ogulina i Karlovca uz džipove i motorne sanjke jutros pružaju pomoć dvjema staricama na području Slunja, a jučer su također obišli sedam starijih osoba i pomogli im oko hrane, lijekova i ogrjeva. Crveni križ Karlovca također je pomagao svojim korisnicima od jutra pa sve do osam na večer u selima Cerovac, Vukmanić,Vojnički i Krnjački Grabovac, Gornju Trebinju, Skakavac, Brežane, Banski Kovačevac, Lasinju, Desne Štefanke i Desno Sredičko, a danas pomažu korisnicima na Jelsi, u Rečici i u Šišljeviću, a po potrebi odazvat će se i na druga mjesta, priopćeno je.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙