FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbijanski predsjednik Nikolić u posjetu Crnoj Gori

Autor: dram
PODGORICA, 18. siječnja 2013. (Hina) - Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić boravi u petak u Crnoj Gori na poziv predsjednika Filipa Vujanovića s kojim je u Cetinju razgovarao o unapređenju odnosa dviju država, a tijekom poslijepodneva sastat će se u Podgorici i s ostalim visokim crnogorskim dužnosnicima.

Vujanović i Nikolić izjavili su nakon susreta novinarima da Crna Gora i Srbija nemaju otvorenih pitanja, ali da se međusobne odnose, koji su u ovom trenutku veoma dobri, može i treba unaprijediti.

Upitan da komentira odnose dviju zemalja koji su bili zahlađeni zbog proglašenja crnogorske neovisnosti i priznanja Kosova, Vujanović je kazao da se iz kabineta prethodnog srbijanskog predsjednika Borisa Tadića djelovalo na način koji je bio neprimjeren odnosima službene Podgorice i Beograda.

"Imali smo primjedbi na ono što je nerazumijevanje nečega što je bilo specifično vođenje crnogorske politike s aspekta europskih integracija. Znamo koliko je za Srbiju bilo teško naše priznanje Kosova, ali smo smatrali da će se to u Beogradu postati realnost", rekao je Vujanović.

Prema njegovim riječima, dvije države trebaju graditi odnose koji će biti primjer ne samo na Balkanu, nego i globalno.

Nikolić je kazao da su crnogorska neovisnost i priznanje neovisnosti Kosova utjecali na ponašanje vodstva Srbije. "Tadašnje vodstvo je nastojalo raditi ono što narod voli, a ne voditi zemlju. Želim voditi Srbiju i zato ja kažem da moramo imati najbolje moguće odnose s Crnom Gorom", rekao je Nikolić.

Srbijanski predsjednik je rekao da nije došao na Cetinje i u Podgoricu da bi podupro kandidaturu Vujanovića za crnogorskog predsjednika niti da podrži kandidata kojega će istaknuti srpski narod u Crnoj Gori, već da to pitanje prepušta narodu u Crnoj Gori.

Na pitanje novinara može li se status Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori smatrati jednim od otvorenih pitanja, Nikolić je rekao da to ne predstavlja problem u odnosima s Beogradom te da to pitanje treba rješavati crkve.

(Hina) xdram ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙