FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbijanski predsjednik Nikolić u petak u Crnoj Gori

Autor: dram
PODGORICA, 17. siječnja 2013. (Hina) - Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić boravit će u petak, na poziv crnogorskog predsjednika Filipa Vujanovića, u Crnoj Gori gdje će razgovarati s najvišim crnogorskim dužnosnicima.

Vujanović i Nikolić će na Cetinju razgovarati o unaprjeđenju odnosa dvije države.

"Susret predsjednika Crne Gore i Srbije bit će prilika za razgovore o daljem unaprjeđenju, inače sadržajnih odnosa, a u funkciji afirmacije bilateralne i regionalne suradnje koja je u zajedničkom interesu građana i gospodarstva dvije bliske države", priopćeno je tim povodom iz Vujanovićeva ureda.

Nikolić će u Podgorici razgovarati s premijerom Milom Đukanovićem i predsjednikom parlamenta Rankom Krivokapićem.

Srbijanski predsjednik rekao je u srijedu u Beogradu, uoči posjeta Podgorici, stranim novinarima da je vrijeme da srpski narod u Crnoj Gori konačno prestane biti oporba i da počne odlučivati o tome kako će živjeti.

"Da jednom, konačno, srpski narod prestane biti opozicija u svojoj državi, a ta država postoji i članica je Ujedinjenih naroda, zove se Crna Gora", rekao je Nikolić.

Prema zadnjem popisu stanovništva 29 posto građana Crne Gore izjašnjavaju se kao Srbi, a 44 posto se izjašnjava da govori srpskim jezikom. Srpski nacionalni korpus u Crnoj Gori i stranke koje ga predstavljaju često se okreću Beogradu tražeći od Srbije pomoć u rješavanju navodnih problema srpske dijaspore u Crnoj Gori. Srbi u Crnoj Gori traže promjene ustava u kojima bi srpski jezik bio ravnopravan s crnogorskim, izjednačavanje statusa srpske nacionalne manjine s crnogorskim narodom i bolji tretman Srpske pravoslavne crkve. Također zahtijevaju izmjene crnogorskih nacionalnih simbola - promjenu zastave i himne, odnosno uvođenje trobojke umjesto jednobojne crvene crnogorske zastave s grbom te skraćenje nacionalne himne uz primjedbe na autora teksta zadnjih dviju strofa.

(Hina) xdram ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙