FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Crna Gora: Počele konzultacije o predsjedničkim izborima

Autor: dram
PODGORICA, 16. siječnja 2013. (Hina) - Predsjednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić započeo je u srijedu konzultacije s predstavnicima političkih stranaka oko raspisivanja predsjedničkih izbora.

Krivokapić je novinarima u parlamentu kazao da će predsjedničke izbore raspisati u petak, nakon što obavi razgovore sa predstavnicima parlamentarnih stranaka.

Predsjednički izbori u Crnoj Gori održat će se najvjerojatnije na proljeće, a kao najozbiljniji kandidati spominju se dosadašnji predsjednik Filip Vujanović, za koga u javnosti vjeruju da će biti kandidat vladajuće Demokratske parije socijalista (DPS) i Miodrag Lekić, čelnik oporbenog bloka Demokratski front.

Krivokapić je u srijedu razgovarao s čelnicima manjinskih stranaka - Hrvatske građanske inicijative (HGI), Bošnjačke stranke (BS), Liberalne partije (LP) te albanskih stranaka Force i Demokratske partije, dok će konzultacije s većim parlamentarnim strankama obaviti u četvrtak.

Predsjednica HGI Marija Vučinović izjavila je nakon susreta s Krivokapićem da se njena stranka koalicijskim sporazumom obvezala da će poduprijeti predsjedničkog kandidata DPS. "Držat ćemo se tog sporazuma, ali ćemo prije toga obaviti konzultacije unutar manjinskih stranaka s kojima smo u koaliciji", rekla je Vučinović.

HGI je s ostalim manjinskim strankama potpisala postizborni koalicijski sporazum sa DPS-om, čime je osigurala sudjelovanje u vladi Mila Đukanovića

Govoreći o datumu izbora ona je rekla da će se voditi računa da oni ne budu održani na katolički Uskrs.

"Izbori će najvjerojatnije biti održani u razdoblju između pravoslavnog i katoličkog Uskrsa", kazala je Vučinović novinarima u parlamentu što bi značilo da će vjerojatno biti održani početkom travnja.

Crnogorskom predsjedniku Filipu Vujanoviću mandat istječe 21. svibnja, a predsjednik parlamenta Krivokapić po zakonu do kraja ovog tjedna treba odrediti datum održavanja novih izbora. Riječ je drugim po redu predsjedničkim izborima od proglašenja samostalnosti Crne Gore 2006., a šestima od uvođenja višestranačja.

(Hina) xdram ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙