FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pozitivna Slovenija (PS) za prijelaznu vladu i protiv prijevremenih izbora

Autor: lfia
LJUBLJANA, 18. siječnja 2013.(Hina) - Najveća slovenska oporbena stranka Pozitivna Slovenija (PS), sa skoro trećinom svojih zastupnika u sadašnjem sazivu parlamenta, zalaže se za formiranje prijelazne vlade i protivi prijevremenim izborima.

"Prijevremeni izbori nisu rješenje", rekla je u razgovoru za mariborski dnevnik "Večer" od petka Alenka Bratušek, zastupnica Pozitivne Slovenije (PS) koju je u četvrtak stranka izabrala za privremenu predsjednicu stranke do idućeg kongresa, nakon što je svoj predsjednički položaj prošlog tjedna "zamrznuo" Zoran Janković. On je uz premijera Janeza Janšu jedan od dvojice vodećih slovenskih političara koje je Protukorupcijska komisija u svom izvješću proglasila krivim za višekratno i sistematsko kršenje zakona koji regulira transparentnu prijavu imovine političara dok su na visokim dužnostima.

"U ovako pregrijanoj atmosferi prijevremeni izbori nisu izlaz", rekla je Bratušek, dodavši da je bolji izlaz u traženju nove parlamentarne većine, odnosno nove koalicije koja će predložiti novog predsjednika prijelazne ili tehničke vlade.

"Moramo potražiti odgovarajuću osobu koja bi vodila prijelaznu vladu, te postići dogovor o njenim ključnim projektima i rokovima izvedbe", rekla je Bratušek. Ona niječe da je već otpočela razgovore o formiranju nove parlamentarne većine s Građanskom listom (GL), Slovenskom pučkom strankom (SLS) i Demokratskom strankom umirovljenika. Te tri stranke najavljuju svoj odlazak iz koalicije ako premijer Janez Janša sam ne odstupi, kako bi se koalicijska i politička kriza, nastala korupcijskom aferom, što prije zaključila.

U međuvremenu sve su oči uprte u predsjednika vlade Janeza Janšu i njegove buduće korake, no on o krizi nije davao nove izjave.

Unatoč sve većem javnom pritisku da to učini, slovenski mediji sugeriraju da bi Janša još neko vrijeme mogao ustrajati na političkom statusu quo i nakon što se, prema najavama, u utorak kao prva od triju stranaka iz njegove vlade sa svoja dva ministra povuče Građanska lista, čime bi vlada izgubila parlamentarnu većinu.

Slovenski mediji navode u petak da sastavljanje nove parlamentarne većine u slučaju da Janša ipak odstupi ili da mu u parlamentu bude izglasovano nepovjerenje nije tako sigurno i da je dio stranaka skloniji održavanju prijevremenih izbora jer ocjenjuju da je samo tako moguće doći do "čišćenja" politike od korupcijskih afera i osigurati novo povjerenje birača u izabrane političare.

Neke od stranaka pri tome se pozivaju i na rezerve renomiranog profesora ustavnog prava Rajka Pirnata prema mogućnosti izlaza iz sadašnje političke krize sastavljanjem prijelazne vlade. Pirnat tvrdi da korupcijski slučajevi Janše i Jankovića moralno "kontaminiraju" i njihove stranke koje zajedno drže više od polovice mandata u parlamentu, a bez barem jedne od njih nova koalicija nije moguća.

U slučaju da Janša inzistira na ostanku na mjestu premijera i nakon što ga napuste koalicijski partneri i ostane na čelu manjinske vlade onda je jedini način da se on smijeni s dužnosti taj da stranke koje mu se protive osiguraju novu parlamentarnu većinu koja ima više od polovice glasova u parlamentu. U tom slučaju oni mogu predložiti novog mandatara za sastav vlade, a kad ga parlament izabere, to automatski znači i izricanje nepovjerenja prijašnjem premijeru i njegovoj vladi. Ako prvi prijedlog mandatara ne prođe u parlamentu, takva nova parlamentarna većina ima mogućnost predložiti još dva puta predložiti novog mandatara.

(Hina)

An unhandled error has occurred. Reload 🗙