FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Janšina vlada podupire proširenje EU i nakon ulaska Hrvatske

Autor: lfia
LJUBLJANA, 17. siječnja 2013.(Hina) - Slovenija će podržavati proces širenja Europske unije i nakon ulaska Hrvatske u članstvo, stajalište je koje je u četvrtak zauzela slovenska vlada, vjerojatno na jednoj od zadnjih svojih sjednica u svom sadašnjem sastavu.

Kako je nakon redovne sjednice slovenske vlade navedeno u priopćenju za javnost, EU se zbog najveće krize u svojoj povijesti trenutno prvenstveno fokusira na gospodarska pitanja, svoj ustroj i buduće djelovanje, no Slovenija će i dalje "jasno i aktivno" zagovarati politiku proširenja i nakon što EU primi Hrvatsku kao svoju 28. članicu.

Vlada je to pismeno stajalište iznijela odgovarajući tako na zastupničko pitanje o tome što misli o izjavi njemačke kancelarke Angele Merkel o dužoj pauzi u proširenju EU-a nakon što u nju uđe Hrvatska.

Iako su na sjednici sudjelovali svi ministri u vladi premijera Janeza Janše, slovenski mediji navode da bi to mogla biti jedna od njenih zadnjih sjednica u sadašnjem sastavu.

Početkom idućeg tjedna istječe desetodnevni rok koji je predsjednik parlamenta Gregor Virant dao Janši da dade ostavku, jer će u suprotnom dva ministra Virantove Građanske liste (GL) izaći iz vlade, a njenih osam zastupnika otići u oporbu, čime bi vlada izgubila parlamentarnu većinu. Iste poteze najavili su nakon Viranta i čelnici dviju drugih stranaka u petočlanoj koaliciji - predsjednik Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) Karl Erjavec i predsjednik Slovenske pučke stranke (SDS) Radovan Žerjav.

Janša u četvrtak nije davao javne izjave o krizi svoje koalicije koja je u fazi raspadanja, navodno će o tome govoriti u petak, a do sada je rezolutno odbijao mogućnost svoje ostavke zbog izvješća protukorupcijske komisije koja tereti njega i ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića.

Janković je zbog afere privremeno, do idućeg redovnog kongresa, "zamrznuo" svoj predsjednički položaj u stranci Pozitivna Slovenija koju je osnovao, a njenih će 28 glasova u parlamentu presudno utjecati na razvoj događaja idućih dana ili tjedana.

Parlamentarna zastupnica Pozitivne Slovenije (PS) Alenka Bratušek u četvrtak je izabrana kao privremena Jankovićeva nasljednica do idućeg redovitog kongresa.

Iako je ovlaštena za kontakte s drugim strankama, ona je odmah demantirala navode nekih medija da već održava razgovore s tri stranke iz sadašnje Janšine koalicije kako bi se oblikovala nova većina u parlamentu, s mogućnošću da imenuje novog premijera, čime bi se izbjegla duža politička destabilizacija i novi prijevremeni izbori.

Bratušek je rekla da ne može procijeniti hoće li Janša dati ostavku ili ne, ali da opstanak sadašnje koalicije očito nije moguć te da se s tri stranke koje su najavile izlazak iz vlade može pregovarati o formiranju nove većine tek nakon što najavljeni potez i učine.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙