FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kraljič: Slovenska vlada nema cjelovit koncept za izlazak iz krize

Autor: lfia
LJUBLJANA, 11. siječnja 2013.(Hina) - Menadžer Peter Kraljič, koji se u Sloveniji zbog aktualne političke krize u kuloarima opet spominje kao mogući mandatar prijelazne vlade, tvrdi da je Slovenija pred teškim izazovima koje sadašnja vlada Janeza Janše ne zna riješiti te da vlada nema cjelovit koncept za izlazak iz krize.

"Janša je u svom prvom mandatu govorio o Sloveniji koja će biti svjetionik koji će tranzicijskim zemljama pokazivati smjer, a sada smo fenjer na europskom brodu. Nakon ulaska u EU, NATO i eurozonu Slovenija se zaustavila. Niti sadašnja vlada nema cjelovit koncept za povećanje konkurentnosti i gospodarski oporavak", rekao je Kraljić u razgovoru za ljubljanski dnevni list "Dnevnik" od petka ustvrdivši kako zemlja treba vladu stručnjaka.

Slovenski menadžer, koji je do umirovljenja 2002. godine djelovao je u inozemstvu, među ostalim i kao direktor konzultantske tvrtke McKinsey te kao savjetnik u komisiji za reformu njemačkog tržišta rada koju je osnovao nekadašnji njemački kancelar Gerhard Schroeder, negira da su ga kontaktirali kao mogućeg mandatara prijelazne vlade, za slučaj da dođe do promjena u vladajućoj koaliciji nakon nalaza protukorupcijske komisije i zahtjeva da Janša odstupi. No, on tvrdi da država treba vladu stručnjaka, a ne vladu kojom dominiraju "stranačke klike" zbog kojih Slovenija, po njegovim riječima, na europskoj karti "tone u prosječnost", u uvjetima kad se zbog krize može očekivati zaoštravanje situacije u društvu.

"Da sam ja mandatar, u vladi bi bilo samo pet ministara, to bi bili najbolji stručnjaci za pojedina područja bez obzira na njihovu stranačku pripadnost", rekao je Kraljič.

Ako se pokaže da su korupcijske sumnje oko Zorana Jankovića i Janeza Janše točne, nepovjerenje ljudi u politiku past će na katastrofalnu razinu, a isto tako i međunarodni ugled države i njen položaj na financijskim tržištima, ocijenio je Kraljič.

Po njegovim riječima, vodeći slovenski političari nemaju pravih liderskih sposobnosti, kombiniranih sa sposobnošću dijaloga za traženje protukriznih rješenja koje bi građani prihvatili. Zbog toga, kako tvrdi, i dolazi do uličnih prosvjeda, jer Slovenci u rezovima i smanjivanju javnog sektora i socijalnih troškova ne vide cjelovitu strategiju zbog koje bi pristali na žrtve da bi se stanje popravilo.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙