FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iranska mornarica u misiji na Mediteranu i u Aziji

Autor: mhaj
TEHERAN , 17. siječnja 2013. (Hina/AFP) - Iranci će uskoro poslati ratne brodove u misije na Mediteranu i u jugoistočnoj Aziji, izvijestili su u četvrtak iranski mediji pozivajući se na izjavu visokoga vojnog dužnosnika.

Brodovi iranske ratne mornarice već su dva puta prošli Sueskim kanalom na ruti prema Mediteranu, uz iskrcaje u Siriji - u veljači 2011. i tijekom 2012., no ovo će biti njihova prva misija na jugoistoku Azije.

"Pomorska skupina ratne mornarice kreće na tromjesečnu misiju na sjever Indijskog oceana, Adenskoga zaljeva i u Bab al-Mandeb na Crvenom moru. Plovit će se Sueskim kanalom i Mediteranom na putu prema jugoistočnoj Aziji", rekao je novinarima zapovjednik iranske mornarice, admiral Habibolah Sayxari.

Nije precizirao koliko će vojnih brodova sudjelovati u toj operaciji, niti informaciju o tome gdje će pristajati.

Flotila će zaploviti u predstojećih nekoliko dana. Svrha misije je pokazati mogućnosti iranskih pomorskih snaga u međunarodnim vodama, rekao je admiral Sayari.

Prve dvije iranske misije na Mediteranu svojedobno su zabrinule Izraelce i SAD, jer su brodovi pristali u nekim lukama Sirije, glavnoga regionalnog saveznika Teherana.

(Hina) xmh ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙