FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skup: mirna reintegracija Podunavlja nemjerljivo važna

Autor: zdra
VUKOVAR, 14. siječnja 2013. (Hina) - Proces mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja događaj je nemjerljivo važan za miran suživot i budućnost međuljudskih odnosa na tom području, istaknuto je na okruglome stolu "Dokle se stiglo s mirnom reintegracijom hrvatskog Podunavlja" koji su u prigodi 15. obljetnice završetka mirne reintegracije organizirali grad Vukovar i Europski dom Vukovar.

"Stvorili smo najveći preduvjet za razvoj Vukovara, a to je mir. Nakon svega što je ovaj grad proživio, od strašnih razaranja do najstrašnijih sudbina njegovih građana, sigurno je da je svatko od nas morao uložiti puno tolerancije da bi se održao mir, i to je sigurno najveći uspjeh Vukovara", rekao je vukovarski gradonačelnik Željko Sabo.

Ivica Vrkić, koji je bio predstojnik vladina Ureda privremene uprave za uspostavu hrvatske vlasti u tom području, rekao je kako je nedvojbeno mirna reintegracija jedna od najuspješnijih mirovnih misija UN-a u svijetu.

"Mirna reintegracija je proces koji neumorno i dalje traje, i ne možemo reći da je taj posao završen. To je trajan proces koji ima svoje uzlazne linije i padove, a najvažnije je da imamo postignut konsenzus da nikada ne idemo ispod one razine koja je postignuta procesom mirne reintegracije", istaknuo je Vrkić.

Nekadašnji zamjenik predsjednice Nacionalnog odbora za uspostavu povjerenja, predsjednik SDSS-a Vojislav Stanimirović upozorio je kako još nije potpuno poštovan sadržaj Pisma namjere Vlade RH i Erdutskog sporazuma, u prvome redu onaj koji se odnosi na rješavanje stambene problematike te zapošljavanje pripadnika srpske nacionalne manjine.

Također je upozorio na nedostatnu zastupljenost visokopozicioniranih dužnosnika iz redova srpske manjine u ministarstvima pravosuđa, prosvjete, kulture, unutarnjih poslova i regionalnog razvoja, što je, kako je rekao, u prijašnjim vladama bio slučaj.

Središnja proslava 15. obljetnice završetka procesa mirne reintregacije hrvatskog Podunavlja u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske održat će se sutra u Vukovaru. Tim će se povodom u Hrvatskome domu održati svečani skup u nazočnosti visokih državnih dužnosnika.

(Hina) xzdra yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙