FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Eko stožer Marišćina traži nadzor inspekcije zbog prostornog plana

Autor: hsup
RIJEKA , 10. siječnja 2013. (Hina) - U Kriznom eko stožeru Marišćina smatraju da u postupku donošenja Prostornog plana primorsko-goranske županije ima nepravilnosti, pa su zatražili nadzor urbanističke inspekcije i najavili da će, ako inspekcija ne pokrene postupak zaustavljanja nezakonitog usvajanja prostornog plana, organizirati nove radikalne akcije.

Predstavnici stožera, Robert Božić i Mirna Međimorec, danas su na konferenciji za novinare naveli da županijski Zavod za prostorno planiranje u izvješće o provedenoj javnoj raspravi nije uvrstio sve primjedbe stožera, predane u roku, da je riječ o nezakonitu postupku te da javnu raspravu, kao i cijeli postupak donošenja prostornog plana, treba ponoviti.

Naglasili su da je to izvješće, iako je rok za njegovu izradu 90 dana, izrađeno u rekordnom roku od 27 dana i da je, unatoč nepravilnostima, konačni prijedlog prostornog plana poslan na odobrenje u resorno ministarstvo.

Po riječima Božića, stožeru je iz zavoda usmeno odgovoreno da sve primjedbe nisu uvrštene, jer da ih nisu stigli obraditi, pa će, kazao je, stožer zatražiti i pisano obrazloženje.

Novinarima su danas predočene primjedbe stožera koje su zaprimljene u zavodu.

Njima se, među ostalim, traži brisanje budućeg Županijskog centra za gospodarenje otpadom „Marišćina“ iz prostornog plana.

Navodi se da izbor sustava postupanja otpadom nije u skladu sa zakonom, da je riječ o političkom izboru lokacije, da je u „iznuđivanju“ lokacije prekršena zakonska procedura te da postoji sumnja u objektivnost studije o utjecaju na okoliš.

U nastavku stoji da je „Marišćina“ preblizu izvorištima pitke vode i izvoru Rječine i da je na izrazito krškom terenu, na najrizičnijem potresnom području u županiji, da se na toj lokaciji predviđa odlaganje opasnog otpada azbesta, iako to nije razmatrano u studiji utjecaja na okoliš, te da je u neposrednoj blizini naselja i lokalnog stanovništva, koje se protivi tom projektu.

Krizni eko stožer dao je i svoje prijedloge, primjerice da se uvede ekološki koncept zbrinjavanja otpada, koji bi se temeljio na odvojenom prikupljanju otpada, preuzimanju tako prikupljenog otpada, recikliranju, izbjegavanju prekomjernog stvaranja otpada i drugo.

Ako se namjere županije, po uputama Ministarstva zaštite okoliša i prirode te Fonda za zaštitu, okoliša pravovremeno ne zaustave, može se gotovo sigurno očekivati da će se na Marišćini odlagati sve vrste opasnog otpada, da će izmjenama zakona o otpadu dozvoliti uvoz opasnog otpada, a Hrvatska postati jeftina destinacija za zakopavanje opasnog otpada iz cijele Europske unije, kazala je Međimorec. Dodala je da se može očekivati onečišćenje pitke vode i mora na riječkom području i ugrožavanje zdravlja mještana Viškova.

(Hina) xhsup ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙