FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Proglas Stožera za obranu hrvatskog Vukovara

Autor: zdra
VUKOVAR, 11. siječnja 2013. (Hina) - U današnjem proglasu novoutemeljenog Stožera za obranu hrvatskog Vukovara navodi se da će pokušaj uvođenja srpskog jezika i pisma u službenu uporabu u Vukovaru bitno poremetiti međunacionalne odnose u gradu, povećati nesigurnost življenja te dodatno obezvrijediti žrtvu koju su podnijeli vukovarski branitelji i stanovnici Vukovara za obranu grada i Republike Hrvatske u cjelini.

U proglasu hrvatskome narodu, društvenoj i političkoj javnosti i dužnosnicima zakonodavne i izvršne vlasti navodi se da su stožer utemeljili branitelji Vukovara, ratni vojni invalidi, zatočenici srpskih koncentracijskih logora, djeca poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, dočasnici i časnici Oružanih snaga RH i MUP-a, zapovjednici u obrani Vukovara, zapovjednici i dužnosnici u ratnim postrojbama Oružanih snaga RH u vrijeme Domovinskog rata, a sada stanovnici grada Vukovara radi obrane digniteta Domovinskog rata koji će, kako ističu, biti ugrožen uvođenjem dvojezičnosti u Vukovaru.

"Zbog neznanja, nesposobnosti, neosjetljivosti, loših ili zlonamjernih procjena i namjera dosadašnjih političkih i drugih struktura, dovedeni smo i godinama živimo u uvjetima koji ne priliče pobjednicima u nametnutoj agresiji i ratu", navodi se u proglasu koji je potpisao predsjednik tog stožera Tomislav Josić. Dodaje se kako je obveza tog stožera tražiti odgodu primjene ćiriličnog pisma i srpskog jezika za sljedećih 50 godina, što je, kako se ocjenjuje, razdoblje u kojemu će većina osoba koje su "trpjele, krvarile i patile za slobodu Vukovara i Hrvatske otići s ovoga svijeta, kao i osobe koje su te patnje prouzročile, a kojima bi uvođenje ćirilice predstavljalo djelomično ostvarenje ciljeva i svojevrsnu pobjedu".

Ako njihov zahtjev ne naiđe na razumijevanje odgovornih iz zakonodavne i izvršne vlasti, iz tog stožera najavljuju samoorganiziranje i korištenje "svih zakonom dopuštenih mogućnosti, znanja, iskustva i sposobnosti". Ujedno poručuju kako oduzimaju pravo bilo kome od suboraca ili sugrađana da kao njihov predstavnik na bilo kojoj razini vlasti potpiše odluku o uvođenju srpskog jezika i ćiriličnog pisma u Vukovaru.

(Hina) xzdra yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙