FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: kulturnjaci premijera nazvali "autokratom"

Autor: Luka Fjamengo
LJUBLJANA, 4. siječnja 2013.(Hina) - Slovenski premijer Janez Janša upleo se u neugodnu polemiku sa skupinom intelektualaca koji su ga nazvali "desnim populističkim autokratom", te im uzvratio da ga njihovo djelovanje protiv njegove vlade podsjeća na akcije koju su prije osamostaljenja Slovenije provodile tajne jugoslavenske službe, javljaju slovenski mediji.

Javnu izjavu o političkoj i društvenoj situaciji u Sloveniji u povodu nedavnih prosvjeda protiv vlade i političkih elita potpisalo je više desetaka kulturnih i javnih djelatnika udruženih u krovni koordinacijski odbor KOKS.

U izjavi koju namjeravaju uputiti i međunarodnoj javnosti oni slovensku vladu optužuju za konzervativnu neoliberalnu politiku štednje i gašenja socijalne države. Tvrde da je Janša prosvjednike u jednoj prilici diskvalificirao nazvavši ih "zombijima" i lijevim ekstremistima, kako bi prikrio da su nasilje na prosvjedima izazivali provokatori i desni ekstremisti bliski njegovoj stranci.

Tjednik "Reporter" blizak Janšinoj vladi objavio je pismo premijera predsjedniku udruge KOKS Igoru Koršiču, u kojemu ga Janša upozorava na pravne konsekvencije iznošenja takvih "lažnih" tvrdnji, a osobito ako se iznose u međunarodnoj komunikaciji jer kulturnjaci svoju izjavu prevode na engleski, te se pripremaju poslati je na međunarodne adrese.

"Reporter" navodi da izjava KOKS-a podsjeća na sličnu peticiju s kraja 2007. godine protiv tadašnje slovenske vlade koju je također vodio Janša, a koju je tada potpisalo više od polovice slovenskih novinara, poslavši je u međunarodni optjecaj u vrijeme kad je Slovenija preuzimala 6-mjesečno predsjedavanje EU-om.

U njoj se Janšu i njegovu ekipu tada optuživali cenzuru i pritiske na novinare. Takve se optužbe o vladinim pokušajima cenzuriranja medija i gušenju društvenih kritika sada pojavljuju i u izjavi kulturnih djelatnika.

Reakcije Janše na izjavu KOKS-a komentirali su u petak na konferenciji za novinare bivši slovenski pravobranitelj za ljudska prava Matjaž Hanžek i nekadašnji ministar zdravstva Dušan Keber, koji su također među potpisnicima izjave.

Hanžek je rekao da ga sadašnji odnos slovenskih vlasti prema nezavisnim intelektualcima podsjeća na "olovna vremena" gušenja javnih kritika u vrijeme bivše Jugoslavije. Keber pak tvrdi da su za Janšine vlade karakteristični pokušaji obračunavanja s medijima, te da već samo premijerovo pismo autorima peticije valja shvatiti kao pritisak na slobodu mišljenja.

Slovenski premijer je optužbe da je autoritarni političar koji ne čuje glas javnosti nego izvodi neoliberalnu revoluciju komentirao zapisom na mreži twitter, ustvrdivši da ga kritičari iz KOKS-a podjećaju na "suradnike Udbe i KOS-a" jer koriste "iste metode" koje su Jugoslaviji prakticirali agenti tih službi u lažnim prijavama.

(Hina) xfl ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙