FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbijanski veleposlanik kritizira Izetbegovića zbog loših odnosa Beograda i Sarajeva

Autor: rmav
SARAJEVO, 11. siječnja 2013.(Hina) - Veleposlanik Srbije u Bosni i Hercegovini Ninoslav Stojadinović optužio je u petak člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da svojim kritiziranjem izjava srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića kvari odnose između dvije države.

U intervjuu kojega su objavile banjalučke "Nezavisne novine" Stojadinović je na način neuobičajen u diplomatskoj praksi ustvrdio kako su odnosi Srbije i BiH zapravo izvrsni a kvari ih jedino Izetbegović jer odbija susret s Nikolićem.

"Od uspostave nove vlasti u Srbiji jedini problem koji se pojavio je na relaciji Bakir Izetbegović - predsjednik Nikolić koji je izazvao Izetbegović. Sve ostalo funkcionira perfektno", ocjena je srbijanskog veleposlanika.

U vrijeme dok je obnašao dužnost predsjedatelja Predsjedništva BiH Izetbegović je kritizirao Nikolićeve izjave kojima je on nijekao genocid u Srebrenici i dovodio u pitanje opstanak BiH, a zamjerio mu je i ranije izjave o Vukovaru kao srpskom gradu što je dovelo i do zahlađenja odnosa hrvatskih vlasti prema Nikoliću.

Zbog takvih izjava Izetbegović je odbio i planirani trojni susret u Istanbulu na kojemu su se prošle godine trebali naći on, Nikolić i turski predsjednik Abdulah Gull.

Unatoč poznatim činjenicima Stojadinović je konstatirao kako mu je nejasno zbog čega predstavnici vlasti Kosova mogu razgovarati s Nikolićem a Izetbegović to odbija.

"Ako Beograd može razgovarati s Prištinom na najvišoj razini pa zar je toliki problem Izetbegoviću da razgovara s predsjednikom Srbije koji je predsjednik svih građana", kazao je srbijanski veleposlanik, dodajući kako drži da bi međunarodna zajednica trebala izvršiti "blagi pritisak" da se to stanje promijeni.

Stojadinović je najavio kako će unatoč izostanku susreta na najvišoj razini bilateralni kontakti Beograda i Sarajeva biti nastavljeni pa će tako predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda početkom veljače putovati u službeni posjet Srbiji.

(Hina) xrmav ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙