FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ukrajina preuzima od Irske predsjedanje OESS-om

Autor: vrad
BEČ, 1. siječnja 2013. (Hina/AFP) - Usprkos oštrim međunarodnim kritikama u vezi s poštovanjem ljudskih prava Ukrajina je u utorak 1. siječnja preuzela od Irske predsjedanje Organizacijom za europsku sigurnost i suradnju (OESS) čije je sjedište u Beču.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Leonid Kožara istaknuo je u priopćenju da će zadaća Ukrajine kao predsjedatelja OESS-a u 2013. biti "zaštita ljudskih prava i temeljnih sloboda". Među ostalim prioritetima ukrajinskog predsjedanja su "rješavanje sadašnjih sukoba" (Nagorni-Karabah, Gruzija-Rusija...), "bolja kontrola konvencionalnog oružja", "borba protiv krijumčarenja ljudi" i "smanjenje utjecaja energije na okoliš".

No uoči početka ukrajinskog predsjedanja, posebna koordinatorica za Ukrajinu u OESS-u, potpredsjednica Parlamentarne skupštine OESS-a, Šveđanka Walburga Habsbourg Douglas kritizirala je kršenja ljudskih prava u toj zemlji: tako je odbijanje ukrajinskih vlasti da joj dopuste posjet bivšoj premijerki Juliji Timošenko koja se zbog problema s kralješnicom liječi u bolnici nazvala "kršenjem ljudskih prava".

OESS je nešto ranije odbijanje ukrajinske vlade da Timošenko dopusti sudjelovanje na parlamentarnim izborima u listopadu 2012. ocijenio "pristranim" i "korakom nazad".

OESS je utemeljen 1973. pod nazivom Konferencija za europsku sigurnost i suradnju (KESS), dvije godine prije Helsinškog završnog dokumenta donesenog 1975. koji je utro put završetku "hladnog rata" između Istoka i Zapada. Ta organizacija okuplja 57 zemalja, među kojima su i Sjedinjene Države.

Njezin glavni tajnik je talijanski diplomat Lamberto Zannier.

(Hina) xvrad ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙