FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: smirivanje tržišta nakon jučerašnjeg snažnog rasta?

Autor: neba
ZAGREB, 10. siječnja 2013. (Hina) - Nakon što je jučer Crobex skočio više od 1 posto, dosegnuvši najvišu razinu u više od osam mjeseci, na Zagrebačkoj se burzi i danas očekuje dobro raspoloženje, no ne i tako snažan rast indeksa.

Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 7 danas očekuje stagnaciju, a 1 porast Crobexa.

Crobex indeks skočio je jučer 1,08 posto, na 1.827 bodova, novu najvišu razinu od početka svibnja prošle godine.

Crobex10 porastao je, pak, 1,55 posto, na 1.026 bodova, najvišu razinu od rujna 2011. godine.

Redovni promet dionicama iznosio je 12,9 milijuna kuna, što je oko 1,5 milijuna manje nego dan prije.

Najveći promet, 2,1 milijun kuna, ostvaren je jučer dionicom HT-a, čija je cijena pala za 0,08 posto, na 210,53 kune.

Dionicom Leda ostvaren je, pak, promet od 1,5 milijuna, a cijena joj je porasla za 0,32 posto, na 7.775 kuna.

Jučer je objavljeno da je ta tvrtka putem transakcije na Beogradskoj burzi stekla 95,83 posto udjela u temeljnom kapitalu društva Frikom a.d. otkupom od matičnog društva Agrokor. Kupoprodajna cijena za taj udjel iznosi 728,29 milijuna kuna.

„Nakon slabijeg početka tjedna, jučer su Crobexi skočili više od 1 posto, a danas na tržištu očekujem stagnaciju indeksa, s pozitivnim predznakom“, kaže Tamas Nagy, broker u Erste&Steiermaerkische banci.

Rastom su se jučer istaknule dionice Atlantic grupe i Ine, sa skokom od oko 4 posto. S druge strane, dionica Dalekovoda pojeftinila je više od 4 posto, nakon što je objavljeno da su zaustavljeni radovi na dalekovodu u Sloveniji.

U fokusu ulagača bile su i kompanije sa snažnim bilancama, odnosno znatnim iznosom novca i novčanih ekvivalenata na računu. Dionica Ericssona Nikole Tesle poskupila je oko 2, a povlaštena dionica Adris Grupe gotovo 3 posto.

„Domaće je tržište i dalje pod utjecajem kretanja na svjetskim burzama, koja bilježe značajan rast od početka godine, u prosjeku oko 3 posto. Crobex je u ovoj godini porastao više, oko 5 posto, no treba uzeti u obzir da je prošlu godinu proveo u stagnaciji, dok je većina tržišta u svijetu značajnije porasla“, kaže Nagy.

A sa svjetskih burzi i danas stižu pozitivni signali. Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica porasle, nakon dva dana pada, jer je ulagače ohrabrio dobar početak sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

Dow Jones indeks ojačao je 0,46 posto, dok je S&P 500 indeks porastao 0,27, a Nasdaq indeks 0,45 posto.

I na azijskim te europskim burzama cijene su dionica jutros porasle, jer su ulagače ohrabrili znatno bolji nego što se očekivalo podaci o trgovinskoj razmjeni Kine, što ukazuje na jačanje drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

„Idućih tjedana na inozemnim tržištima očekuje se veća volatilnost zbog sezone objave kvartalnih poslovnih rezultata kompanija. Danas se, pak, čeka odluka Europske središnje banke o kamatnim stopama u eurozoni, a zasjedat će i čelnici britanske središnje banke“, zaključuje Nagy.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙