FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 8. siječnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

LJUBLJANA - ING banka iz Londona, koju su većinski vlasnici slovenskog trgovačkog lanca Mercator ponovno izabrali za konzultanta u novom pokušaju prodaje svojih dionica, sastavila je poziv za predaju neobvezujućih ponuda koju će poslati na adrese 70 potencijalnih kupaca, a opet se kao najozbiljniji kandidat spominje hrvatski Agrokor, objavila je u utorak slovenska televizijska postaja POP-TV koja se poziva na savjetnike u ING banci. Londonska ING banka, kao konzultant za prodaju natpolovičnog paketa dionica, smatra da će Agrokor ponovno biti najozbiljniji kandidat za preuzimanje najvećeg slovenskog trgovačkog lanca, objavila je komercijalna POP-TV na svojoj internet stranici. Iako je na listi od 70 investitora kojima je ING banka uputila pozive za predaju neobvezujućih ponuda za kupnju Mercatorovih dionica 28 strateških ulagača, među kojima i veliki lanci kao što su Aldi, Billa, Careffour, Meto, Tesco i Wal-mart, u ING-u ocjenjuju da će od strateških ulagača ponudu dati samo Agrokor koji je i u ranijim pokušajima davao najbolje ponude, navodi POP-TV.

SARAJEVO - Ljekarne i trgovine mješovitom robom u Bosni i Hercegovini uz granicu s Hrvatskom od početka godine otkako je uveden PDV na lijekove, te na neke prehrambene proizvode bilježe pojačani priljev kupaca, posebice iz Slavonije i Dalmacije, prenosi u utorak sarajevski "Dnevni avaz". Kupci iz Hrvatske u BiH su tako u potrazi za jeftinijim lijekovima ali i drugom robom poput hrane i pića. Pozivajući se na izvore iz Granične policije BiH, "Avaz" navodi kako se samo na graničnom prijelazu Doljani kod Metkovića sada u prosjeku bilježi prelazak po pedesetak automobila s hrvatskim registarskim oznakama više nego je to bio dnevni prosjek prošle godine. Pojačanu potražnju za lijekovima kupaca iz Hrvatske potvrdili su i u ljekarnama na području Hercegovine što tumače činjenicom da su u BiH oni postali jeftiniji nakon što je Hrvatska od 1. siječnja uvela PDV od pet posto na lijekove koji se ne nalaze na osnovnoj ili dopunskoj listi. Hrvati u BiH sve više kupuju i hranu s obzirom da je u toj zemlji stopa PDV-a 17 posto a svaka kupnja veća od 100 konvertibilnih maraka (50 eura) jamči i povrat PDV-a.

BRUXELLES/ZAGREB - Ekonomska klima u eurozoni blago se poboljšala u prosincu dok je u Europskoj uniji ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni mjesec, izvijestila je Europska komisija. Tako je indeks ekonomske klime (ESI) u eurozoni porastao u prosincu za 1,3 boda u odnosu na prethodni mjesec, na 87 bodova. U Uniji je ostao skoro nepromijenjen, na 88,4 boda, što znači da je uvećan za neznatnih 0,3 boda. U eurozoni klima se poboljšala među potrošačima i u svim privrednim sektorima uz izuzetak maloprodaje. U EU su očekivanja poboljšana u prerađivačkom i građevinskom sektoru, što je amortiziralo pogoršanje klime u uslužnom i maloprodajnom sektoru. EK je istodobno potvrdio procjenu s kraja prosinca o blagom pogoršanju očekivanja potrošača u EU, uz procijenjenu vrijednost odgovarajućeg indeksa od minus 24,1 bod. Očekivanja potrošača u eurozoni nešto su bolja no što se očekivalo, uz vrijednost odgovarajućeg indeksa uvećanu za 0,4 boda, na minus 26,5 bodova. Među sedam najvećih zemalja EU, ukupna ekonomska klima poboljšala se u Italiji, Njemačkoj i Francuskoj, istodobno je u Španjolskoj, Nizozemskoj i Poljskoj ostala uglavnom nepromijenjena, a do jasnog pogoršanja došlo je samo u Velikoj Britaniji.

ZAGREB/LUXEMBOURG - Promet u europskoj maloprodaji blago se oporavio u studenom, pokazali su podaci europskog statističkog ureda Eurostata. Tako je u eurozoni promet u studenom porastao 0,1 posto u odnosu na prethodni mjesec kada se smanjio za revidiranih 0,7 posto. U Europskoj uniji porastao je 0,2 posto, nakon revidiranog pada u prethodnom mjesecu također za 0,7 posto. Europljani su manje kupovali hranu, piće i duhan, pa je u tim kategorijama proizvoda promet smanjen za 0,3 posto u eurozoni, te za 0,2 posto u EU. U kategoriji neprehrambenih proizvoda promet je u eurozoni ostao nepromijenjen dok je u EU porastao 0,2 posto. Na godišnjoj je razini ukupni obujam prometa u maloprodaji eurozone smanjen u studenom za 2,6 posto dok je u EU bio manji za 1,3 posto. U kategoriji "hrane, pića i duhana" zabilježen je pad prometa za 2,1 posto u eurozoni, te za 1,4 posto u EU. Kada su u pitanju neprehrambene kategorije proizvoda, promet je smanjen za 3,2 posto u eurozoni, te za 0,9 posto u EU. Najveći rast prometa u maloprodaji na mjesečnoj je razini u studenom zabilježila Finska, za 2,2 posto. Slijede Rumunjska i Latvija, s rastom prometa od 1,9, odnosno 1,4 posto. Najizrazitiji mjesečni pad prometa registriran je u Luksemburgu, za 1,5 posto, te Irskoj i Portugalu, za po 1,3 posto, objavio je Eurostat.

BERLIN - Njemački uvoz u studenome je neočekivano snažno smanjen na mjesečnoj razini, a snažan pad zabilježen je i kod izvoza, pokazali su novi podaci njemačkog statističkog ureda. Kalendarski i sezonski prilagođen uvoz smanjen je za 3,7 posto u usporedbi s listopadom, a izvoz za 3,4 posto, objavio je Destatis. Trgovinski višak u studenome 2012. smanjen je tako više nego što se očekivalo, na 14,6 milijardi eura, pokazali su Destatisovi kalendarski i sezonski prilagođeni podaci. Za listopad je njegova vrijednost revidirana naniže, na 14,9 milijardi eura. "Njemačka je pogođena krizom u eurozoni, i to izravno kroz smanjenu potražnju i neizravno kroz slabije povjerenje koje pogađa ulaganja", kazao je Christian Schulz u banci Berenberg. "Sve ukazuje na to da se njemačko gospodarstvo smanjilo u četvrtom tromjesečju. No izgledi su bolji", dodao je. Njemačka je bila motor rasta tijekom trogodišnje krize u eurozoni, no slabosti na drugim tržištima Europske unije, na kojima plasira gotovo 60 posto ukupnog robnog izvoza, sada ga uvelike pritišću.

TOKIO - Novi japanski ministar financija kazao je da će Tokio kupovati obveznice koje će izdati europski trajni krizni fond kako bi pomogao smiriti dužničku krizu u eurozoni i stabilizirati jen. Taro Aso kazao je novinarima da će nova vlada posegnuti u devizne rezerve kako bi financirala kupnju obveznica ali nije želio reći koji je iznos europskog duga spremna kupiti. Dužnosnik u ministarstvu financija kazao je za agenciju AFP da bi kupovina obveznica mogla početi već danas, budući da će Europski stabilizacijski mehanizam (ESM) danas početi prodavati dužničke papire. Dodao je da će Japan "donijeti odluku o kupnji nakon što vidi uvjete izdanja". Japan smatra Europu važnim izvoznim tržištem i već je kupio milijarde dolara obveznica koje je izdao prethodnik ESM-a, Europski fond za financijsku stabilnost (EFSF). "Stabilizacija europske financijske krize u konačnici će pridonijeti stabilnosti cijena valuta, uključujući jen, pa namjeravamo i dalje kupovati obveznice koje bude izdavao ESM, koristeći se pritom deviznim rezervama", kazao je u utorak japanski ministar financija.

LONDON - Krhka gospodarstva i ektremne vremenske prilike snažno su pojačali rizike u svijetu u prošloj godini, stvarajući sve opasniju mješavinu, ocjenjuju privredni čelnici u najnovijem izvješću Svjetskog gospodarskog foruma (WEF). Iako je Europa u 2012. izbjegla slom eurozone a SAD fiskalnu krizu, poslovni čelnici i akademici strahuju da se političari ne uspijevaju nositi s temeljnim svjetskim problemima, zaključili su autori ovogodišnjeg WEF-ova izvješća "Rizici u svijetu 2013.", objavljenog u utorak u Londonu. Izvješće se temelji na anketi u kojoj je sudjelovalo više od tisuću stručnjaka i privrednih čelnika. Anketirani su iskazali nešto veći pesimizam u vezi s rizicima s kojima bi se svijet mogao suočiti u narednom desetljeću nego prošle godine. "Izvješće odražava gubitak povjerenja u vodstvo vlada", zaključio je izvršni direktor WEF-ova odjela za rizike i glavni autor izvješća Lee Howell. Kao najveće ekonomske prijetnje s kojima se svijet suočava ponovo su izdvojene ogromne razlike u primanjima i neodržive javne financije. Pozornost privlači i pojačani naglasak na opasnostima koje donose ekstremne vremenske prilike.

RIM - Stopa nezaposlenosti u Italiji u studenome se zadržala na rekordnih 11,1 posto, dosegnutih u prethodnom mjesecu, no nastavljen je rast nezaposlenosti među mladima, koja je dosegnula novu rekordnu razinu, pokazali su u utorak najnoviji podaci tamošnjeg statističkog ureda. Stopa nezaposlenosti među mladima u Italiji u studenom 2012. dosegnula je rekordno visokih 37,1 posto, objavio je talijanski statistički ured Istat. Sudeći po preliminarnim podacima toga ureda, mladi u Italiji u dobi od 15 do 24 godina suočeni su s najtežom situacijom u pogledu zapošljavanja barem od siječnja 2004. kada su se počeli prikupljati mjesečni podaci o nezaposlenosti. Tromjesečni podaci počeli su se voditi od 1992. Stopa nezaposlenosti u recesijom pogođenom trećem najvećem gospodarstvu eurozone dosegnula je rekordnu razinu u listopadu. Također je i na najvišoj tromjesečnoj razini od 1999. godine, pokazuju Istatovi podaci.

BUDIMPEŠTA - Mađarska industrijska proizvodnja spustila se u studenom na najnižu razinu u tri godine, pokazali su u utorak službeni podaci, signalizirajući da nova ulaganja u automobilski sektor nisu nadoknadila pad u ostalim industrijskim granama. Neprilagođena proizvodnja smanjila se u studenom na godišnjoj razini 6,9 posto, daleko više no što su analitičari predviđali za 3,9 posto. Dodatno se produbio i pad proizvodnje u 11-mjesečnom razdoblju zaključno sa studenim, potvrđujući procjenu da je Mađarska u recesiji. Proteklih su godina nova ulaganja njemačkih proizvođača automobila Daimlera i Audija bila jedine svijetle točke u posustaloj mađarskoj industriji ali nisu bila dovoljna da zakoče njezin pad u studenom, konstatirali su u statističkom uredu. "Najveći pad proizvodnje ponovo bilježi telekomunikacijski i elektronički sektor. Proizvodnja automobila, na koju otpada 20 posto proizvodnje prerađivačkog sektora, jedno je područje s potencijalom za rast ali nije nadoknadila pad u ostalim sektorima", kazao je novinarima dužnosnik statističkog ureda Mikloš Schindele.

SEUL - Južnokorejski elektronički div Samsung Electronics objavio je u utorak da u četvrtom tromjesečju očekuje operativnu dobit od rekordnih 8.800 milijardi wona (8,3 milijarde dolara). Prognozirana rekordna operativna dobit u tromjesečju od listopada do prosinca bila bi 89 posto viša nego u istom razdoblju prethodne godine a premašila bi i rekord iz prethodnog tromjesečja od 8.100 milijardi wona. Samsung je prema prihodima najveća svjetska tehnološka kompanija a objavio je smjernice za poslovne rezultate uoči objave cjelovitog izvješća u drugoj polovini mjeseca. Prihodi u četvrtom tromjesečju procijenjeni su na 56.000 milijardi wona, što bi bilo 18,4 posto više nego u istom razdoblju prethodne godine, priopćila je kompanija. Procjena neto dobiti nije objavljena. Samsung je vodeći svjetski proizvođač pametnih telefona i memorijskih čipova. Prošla je godina bila prijelomna za kompaniju budući da su preoteli veliki dio tržišta američkom Appleu i izborili dominantnu poziciju na svjetskom tržištu mobilnih računala.

LONDON - Cijene barela nafte porasle su na londonskom tržištu prema razini od 112 dolara dok ulagači čekaju objavu podataka iz Kine koji bi trebali potvrditi procjene o oporavku gospodarskog rasta drugog po veličini potrošača energenata u svijetu. Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte porasla 30 centi, na 110,70 dolara. Na američkom je tržištu cijena barela ostala gotovo nepromijenjena i njime se trgovalo po 93,41 dolara. Trgovci očekuju objavu kineskih trgovinskih podataka za prosinac u četvrtak, kako bi provjerili hoće li potvrditi stabilan, iako spor oporavak kineskog gospodarstva. Kineski podaci mogli bi pokazati oporavak izvoza u prosincu nakon tri mjeseca pada, iako bi mogli biti zakočeni slabom potražnjom na dva najveća izvozna kineska tržišta, američkom i europskom. "Pojavili su se vrlo jasni pokazatelji da je završilo razdoblje usporavanja (kineskog gospodarskog rasta). Najnoviji vodeći gospodarski pokazatelji pokazuju također da svjetsko gospodarstvo ponovo raste, što posebno vrijedi za ključne potrošače roba poput Kine i SAD-a", ističu u izvješću analitičari Credit Suissea.

TOKIO - Na azijskim su tržištima burzovni indeksi jutros pali, jer su se ulagači odlučili na dobitonosnu prodaju, nakon što su u prvom tjednu ove godine cijene dionica porasle više od 2 posto. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,8 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Južnoj Koreji, Australiji, Šangaju i Hong Kongu oslabile između 0,3 i 0,8 posto. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na gubitku 0,5 posto, nakon što je prošloga tjedna skočio više od 2 posto. Zbog opreza uoči početka sezone objave kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija, jučer su na Wall Streetu cijene dionica pale, što je azijske ulagače navelo na dobitonosnu prodaju. "Ukupno gledajući, zarade kompanija u četvrtom tromjesečju prošle godine vjerojatno će biti loše. Međutim, čini se da se situacija u globalnom gospodarstvu poboljšava, pa bi se ubuduće rezultati kompanija mogli popraviti", kaže Kim Young-yoon, analitičar u tvrtki SK Securities.

NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica pale, nakon što su u petak dosegnule najviše razine u pet godina, jer su ulagači oprezni uoči početka sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija. Dow Jones indeks oslabio je 50 bodova, ili 0,38 posto, na 13.384 boda, dok je S&P 500 indeks skliznuo 0,31 posto, na 1.461 bod, a Nasdaq indeks 0,09 posto, na 3.098 bodova. Nakon što je u petak, zahvaljujući izbjegavanju 'fiskalne litice', S&P 500 indeks dosegnuo najvišu razinu u pet godina, na tržištu je na početku novoga tjedna prevladao oprez. "Radi se o blagom povlačenju ulagača iz rizičnije imovine uoči sezone poslovnih rezultata u kojoj se ne očekuje ništa sjajno", kaže Larry Peruzzi, direktor u tvrtki Cabrera Capital Markets. Sezona objave poslovnih rezultata kompanija počinje u utorak izvješćem Alcoe nakon zatvaranja tržišta. Cijena dionice najvećeg američkog proizvođača aluminija pala je jučer 1,7 posto.

(Hina) xggoj ymkuz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙