FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japanski premijer otpjevao himnu, simbol svoje politike

Autor: vrad
TOKIO, 7. siječnja 2013. (Hina/AFP) - Japanski konzervativni premijer Shinzo Abe počeo je 2013. pjevanjem japanske himne, posvjedočivši tako svoju želju da se glas Japana jasno čuje na međunarodnoj pozornici.

Abe je 26. prosinca 2012. drugi put izabran za premijera, nakon nadmoćne pobjede njegove Liberalno-demokratske stranke (PLD) na prijevremenim parlamentarnim izborima deset dana ranije.

Predsjednik konzervativne vlade koji ne skriva svoju sklonost nacionalizmu, počeo je sjednicu vlade zapjevavši "Kimigayo", japansku nacionalnu himnu od konca 19. stoljeća, čije su riječi posvećene japanskome caru.

"Povratak vlade u ruke stranke koja odlučno može otpjevati 'Kimigayo' prvog radnog dana u godini pokazuje da smo učinili prvi korak prema ozdravljenju Japana", rekao je na toj sjednici, kako su prenijeli mediji.

No istaknuo je da je prijeko potrebno "opipljivim rezultatima odgovoriti na očekivanja građana, i to oporavkom domaćeg gospodarstva, što je najvažnija zadaća".

Abe, unuk poslijeratnog premijera koji je i u ratu bio član vlade, zauzima se za izmjenu japanskog miroljubivog ustava koji su 1947. nametnule američke okupacijske snage.

"Kimigayo" koji se pjeva i na športskim natjecanjima u Japanu i u inozemstvu nekima zvuči kao slavopoj militarizmu.

(Hina) xvrad ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙