FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina zabrinuta zbog prelijetanja japanskih aviona

Autor: vmrs
PEKING, 27. prosinca 2012. (Hina/Reuters) - Kina je "uznemirena" zbog prelijetanja japanskih zrakoplova nad otocima na koje obje zemlje polažu pravo i smatra da Japan mora odgovarati bude li kakvih posljedica, priopćili su u četvrtak kineski vojni izvori.

Japanska vlada upravlja otocima koje Japanci zovu Senkaku, a Kinezi Diaoyu. Tri je otoka japanska vlada kupila ovo ljeto od privatnog vlasnika i to je izazvalo nasilne antijapanske prosvjede diljem Kine.

Samo dan pošto je novi japanski premijer preuzeo dužnost, kineski dužnosnici reagiraju na činjenicu da je Japan nekoliko puta u zadnja dva tjedna avionima presreo kineske zračne patrole koje su htjele ući u zračni prostor tih otoka.

Novi premijer Shinzo Abe najavio je da neće popustiti kad su ti otoci u pitanju.

Stanje u području Istočnokineskoga mora napeto je, a odnosi Kine i Japana bitno narušeni.

"Mi ćemo odlučno izvršavati svoje zadaće i u koordinaciji s mjerodavnim ministarstvima štititi kineske policijske aktivnosti uz obalu te štititi teritorijalni integritet zemlje i pomorska prava", rekao je na konferenciji za novinare glasnogovornik kineskog ministarstva obrane Yang Yujun.

Japansko ministarstvo obrane priznalo je da je vše puta oslalo avione F-15 jer su, tvrdi to ministarstvo, kineski avioni upali u japanski zračni prostor. Prvi put su to učinili 13. prosinca, dodaje japansko ministarstvo.

(Hina) xvm ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙