FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osuđenici na smrtnu kaznu u Japanu žele znati dan pogubljenja

Autor: vrad
TOKIO, 29. prosinca 2012. (Hina/AFP) - Sto trideset tri japanska zatvorenika osuđena na smrt žele unaprijed znati dan izvršenja kazne i ne žele da ih se pogubi vješanjem, po anketi jednog tijela japanskog parlamenta.

Većina osuđenika koji čekaju izvršenje smrtne kazne žele unaprijed znati kada će to biti, a ne da o tome budu obaviješteni istog dana, kao što je sada praksa, ističe se u toj anketi koju je od rujna do studenog provodila Mizuho Fukushima, potpredsjednica parlamentarne Lige za ukidanje smrtne kazne.

U rujnu su pogubljena dva zatvorenika, pa je tako u 2012. izvršeno ukupno sedam smrtnih kazna. Od 78 osuđenika na smrtnu kaznu koji su odgovarali na pitanja anketara, 51 je rekao da želi unaprijed znati dan smrti, a mnogi misle da bi se tako mogli oprostiti s obitelji.

Usto, više od polovice ne želi umrijeti na vješalima, nego od injekcije, dodaje se u anketi koju je objavila japanska novinska agencija Kyodo.

Japan je uz Sjedinjene Države jedina industrijski razvijena zapadna demokracija koja izvršava smrtnu kaznu, zbog čega redovito prosvjeduju europske vlade i organizacije za ljudska prava. Ukupno 111 zemalja - najveći broj dosad - poduprlo je 20. prosinca rezoluciju u kojoj UN svake druge godine poziva na ukidanje smrtne kazne.

SAD, Japan, Kina, Iran, Indija, Sjeverna Koreja i Sirija su među 41 zemljom koja je glasovala protiv te neobvezujuće rezolucije što ju je donijela Opća skupština.

(Hina) xvrad ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙