FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Božićni pokloni za osuđene ratne zločince izazvali osude

Autor: rmav
SARAJEVO, 7. siječnja 2013.(Hina) - Predstavnici lokalnih općinskih vlasti s područja Republike Srpske i udruga koje okupljaju bivše pripadnike vojske bosanskih Srba u povodu pravoslavnog Božića podijelili su poklone Srbima koji su pravomoćno osuđeni za ratne zločine i nalaze se u zatvorima na izdržavanju kazne što je izazvalo ogorčene reakcije niza bošnjačkih udruga, prenose u ponedjeljak mediji u Bosni i Hercegovini.

Božićni pokloni uručeni su šesnaestorici osuđenika koji izdržavaju kaznu u zatvoru Tunjice kod Banje Luke te šesnaestorici osuđenih koji su u zatvoru Kula u Istočnom Sarajevu.

"Boračka organizacija ovim želi pokazati da oni nisu zaboravljeni", izjavio je predsjednik banjolučkog ogranka udruge razvojačenih pripadnika vojske bosanskih Srba Goran Rogić.

Pojasnio je kako su osuđeni ratni zločinci među kojima su i oni čije je procesuiranje ICTY prepustio lokalnom pravosuđu zatražili i pomoć njihovim obiteljima, uključujući stipendije i posao.

Poklone osuđenicima na izdržavanju kazne u zatvoru Kula uručio je načelnik općine Istočna Ilidža Predrag Kovač. Tom je prigodom kazao kako je želio doprinijeti da osuđenici "malo svečanije" proslave Božić.

Kovač je također ocijenio da osuđenici služe kaznu prema "zakonu sačinjenom da bi Srbi bili jedini krivci i osuđivani za sve što se događalo od 1992. do 1995. godine".

Predsjednica udruge "Žene-žrtve rata" Bakira Hasečić ocijenila je kako su ovakve geste uvreda za sve koji su preživjeli genocid. "Oni svoje ratne zločince a naše krvnike veličaju kao heroje", kazala je Hasečić "Dnevnom avazu" dodajući kako je žalosno da se nitko iz RS nije udostojio posjetiti neku od obitelji čiji su članovi žrtve rata.

Fikret Grabovica, predsjednik udruge koja okuplja roditelje djece ubijene u Sarajevu ocijenio je kako je nedopustivo da javni dužnosnici veličaju ratne zločince.

"To što je Kovač uradio nije samo pljuska žrtvama nego i Europskoj uniji i cijeloj civilizaciji", kazao je Grabovica.

(Hina) xrmav ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙