FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svijet sve više brinu dugoročni ciljevi sirijskih ustanika

Autor: dmus
WASHINGTON, 4. siječnja 2013. (Hina) - Sve veća zabrinutost zbog mogućih dugoročnih ciljeva nekih dijelova sirijskih oporbenih snaga mogla bi rezultirati time da međunarodna zajednica "zatvori pipu za pobunjenike", ocijenio je u petak CNN.

CNN takvu ocjenu temelji na izjavama dopisnice američe radio postaje NPR Deborah Amos, koje je dala po povratku s 40-dnevnog izvještavanja u sjevernoj Siriji.

"Mislim da je tamo u tijeku neka vrsta dogovora kako pobunjenici ne bi baš potpuno pobijedili u ratu nego dovoljno potisnuli snage režima kako bi ga primorale na pregovore", izjavila je Amos u CNN-ovoj emisiji World Report This Week.

Zapad brinu pobunjeničke skupine poput al-Nusre, koju su SAD prošlog mjeseca svrstale u red terorističkih organizacija, ali većina analitičara tvrdi da su pripadnici al-Nusre među najboljim borcima protiv režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Opće je mišljenje da bi se mnogi Sirijci "udružili i s vragom samo da uspiju maknuti Bashara al-Assada", rekla je Amos.

Reporterka je posebno istaknula nevjericu koja vlada u sirijskom narodu glede neaktivnosti međunarodne zajednice, pri čemu se svi pitaju zašto se režimu prijeti ako uporabi kemijsko oružje, ali mu se dopušta da ubije sto ljudi koji čekaju u redu za kruh.

"Nema nikakvih pravila", rekla je Amos. "U Iraku smo barem znali gdje trebamo biti. Sad vidim da su u nekim gradovima bombardirana mjesta na kojima sam bila prije dva tjedna, za koje sam mislila da su sigurna kad sam prelazila granicu. Sve češće shvaćam da u Siriji nema sigurnih područja", rekla je Amos za CNN.

(Hina) xdam ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙