FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN osuđuje kršenje ljudskih prava u Iranu, Sj. Koreji i Siriji

Autor: kgab
UJEDINJENI NARODI, 20. prosinca 2012. (Hina/Reuters) - Opća skupština UN-a osudila je u četvrtak Sjevernu Koreju, Iran i Siriju zbog kršenja ljudskih prava, a sve tri zemlje su odbacile odvojene rezolucije ustvrdivši da su politizirane.

Rezoluciju o Siriji, čiji su predlagači Katar, Saudijska Arabija, SAD, Britanija, Francuska i druge arapske i zapadnjačke zemlje, podržalo je 135 članica, 12 je bilo protiv, a 36 suzdržanih.

Rezoluciju o Iranu, koju je sastavila Kanada a supredlagači su bile druge zapadnjačke zemlje, podržalo je 86 zemalja, 32 su bile protiv, a 65 suzdržanih.

Rezolucija o Sjevernoj Koreji usvojena je konsenzusom.

Te rezolucije donose jačanje međunarodnog pritiska i daljnju izolaciju Irana, Sjeverne Koreje i Sirija, ali nema zakonskih posljedica. Sve su tri zemlje snažno lobirale protiv usvajanja tih rezolucija.

U rezoluciji o Iranu izražava se "duboka zabrinutost zbog ozbiljnih ponavljanih kršenja ljudskih prava u Islamskoj Republici Iranu koja se odnose, među ostalim, na mučenje i okrutno, nehumano ili ponižavajuće postupanje ili kažnjavanje, uključujući bičevanje i amputacije".

Sirijska rezolucija "snažno osuđuje nastavljena široko rasprostranjena i sustavna kršenja ljudskih prava i temeljnih sloboda od strane sirijskih vlasti i prorežimske milicije 'šabiha'."

Sjevernokorejska rezolucija izražava "ozbiljnu zabrinutost zbog stalnih izvješća o sustavnim, široko rasprostranjenim i teškim kršenjima građanskih, političkih, ekonomskih, socijalnih i kulturnih prava".

(Hina) xkga ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙