FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Makroekonomija: očekuje se pad potrošnje deveti mjesec zaredom

Autor: neba
ZAGREB, 4. siječnja 2013. (Hina) - Državni zavod za statistiku objavit će danas prvu procjenu prometa u trgovini na malo u studenome prošle godine, a zbog rasta nezaposlenosti i pada realno raspoloživog dohotka, očekuje se pad potrošnje deveti mjesec zaredom.

Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku očekuje pad potrošnje u studenome u odnosu na isti mjesec prethodne godine za 5,9 posto. Svi anketirani očekuju pad, i to u rasponu od 5,4 do 6,5 posto.

Bio bi to već deveti mjesec zaredom kako potrošnja pada i veći pad nego u listopadu, kada je promet u trgovini na malo oslabio 5,7 posto.

„Očekujemo nastavak izuzetno nepovoljnih trendova u prometu trgovine na malo koja uvelike odražava stanje i trendove na tržištu rada - visoku nezaposlenost, nisku zaposlenost, pad raspoloživog dohotka, visoki potrošački pesimizam te racionalnu potrošnju usmjerenu uglavnom na zadovoljavanje osnovnih životnih potreba“, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Domaća potrošnja, među ostalim, slabi zbog rasta nezaposlenosti. Krajem studenoga u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje bilo je registrirano oko 347.000 nezaposlenih, što je 14,9 posto, ili za gotovo 45.000 više nego u istom mjesecu prethodne godine.

Pad potrošnje posljedica je, navode makroekonomisti, i pesimizma potrošača.

„Daljnje smanjenje zaposlenosti te nastavak snažnog pada realnih neto plaća, uz najave novih poreza te poskupljenja, neće dopustiti značajnije promjene trendova u potrošnji građana“, zaključuje jedan od makroekonomista u anketi Hine.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙