FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Makroekonomija: industrijska proizvodnja i dalje pod pritiskom

Autor: neba
ZAGREB, 28. prosinca 2012. (Hina) - Državni zavod za statistiku objavit će danas izvješće o industrijskoj proizvodnji u studenome, koje će, procjenjuju makroekonomisti, pokazati da je aktivnost ponovno pala više od 5 posto.

Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuje u prosjeku da je u studenome industrijska proizvodnja skliznula za 5,8 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Pritom svi očekuju pad, i to u rasponu od 5 do 7 posto.

Pad od 5,8 posto bio bi isti kao u listopadu, dok je u rujnu industrijska proizvodnja potonula 7,7 posto na godišnjoj razini.

Pad industrijske aktivnosti ponajviše je posljedica slabosti domaće i inozemne potražnje.

„U studenome očekujemo nastavak oštrog pada proizvodnje na godišnjoj razini zbog slabe inozemne potražnje, pada domaćih investicija i potrošnje, niske konkurentnosti i prekida proizvodnje nekoliko većih pogona zbog restrukturiranja“, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Na slabost domaće potražnje ukazuje pad prometa u trgovini na malo osam mjeseci zaredom. Tijekom ljeta, na vrhuncu turističke sezone, pad potrošnje ponešto je usporen, no već je u rujnu i listopadu promet u trgovini na malo ponovno pao više od 5,5 posto.

Istodobno slabi i inozemna potražnja jer je gospodarstvo eurozone, našeg najvećeg trgovinskog partnera, uronilo u recesiju.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙